Karsai György az SZFE-ről: Egy ideje elindult egy rendkívül álnok, borzalmas folyamat

Karsai György az SZFE-ről: Egy ideje elindult egy rendkívül álnok, borzalmas folyamat

Tiltakozás a színművészeti egyetemnél (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajnos olyan országban élünk, ahol csak az számít, hogy miként dönt Orbán Viktor, ha ő úgy gondolja, hogy valaminek következményének kell lennie, akkor lesz. Alatta nem létezik felelősségvállalás – jelentette ki a Népszavának adott interjújában Karsai György klasszika-filológus, egyetemi tanár, a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Doktori Iskolájának vezetője.

Többek között arról is beszélt, több más kollégájával ellentétben miért nem mondott le a posztjáról, amikor megjött az új vezetés. „A Doktori Iskola minden egyetemen a képzés legfelső szintje, amely oktatási rendszerében, tanmenetében és vizsgarendjében is eltér a reguláris képzésben résztvevőktől. Felépítését, mivel külön egységként működik, a Doktori Tanács határozza meg. Az egésznek egy bonyolult feltételrendszernek kell megfelelnie, ezért sem lehet csak úgy leállítani, másrészt komoly felelősség az irányítása, hiszen szakmai előmeneteleket, ily módon emberi sorsokat érint, ezért sem állhattam fel és nem választhattam a kapcsolatmegszakításnak ezt a módját az erőszakosan nyomuló új hatalommal szemben.”

Úgy érzi, akkor jön el a távozás pillanata, ha a hatalom olyan mértékben avatkozik be az SZFE életébe, amikor már az erkölcsi érzéke az előbbi érvek ellenére lehetetlenné teszi az együttműködést és az említett felelősségérzetet is felülírhatja. Számára ez a helyzet akkor következik be, ha az oktatási rendszerükbe szeretnének erőszakosan beavatkozni, vagy az egyetemen belül személyi változást akarnának végrehajtani, például oktatót távolítanának el nem szakmai okokból. – Ez számomra nyilvánvalóan tűrhetetlen lenne – szögezi le Karsai. 

Nem ismeri el legitim vezetőknek azokat, akiket eddig az SZFE-re hoztak rektorhelyettesnek, vagy intézetvezetőnek. Arra is emlékeztet, hogy az intézmény már egy éve felterjesztett a minisztériumnak egy teljesen szabályosan megválasztott rektorjelöltet, ám az egyetemnek azóta sincs rektora.

– Az már magában is egy Ionesco-i, abszurd helyzet, hogy eközben van két új rektorhelyettes, ráadásul finoman szólva elég sajátos módon szuszakolták őket be az intézménybe. Természetesen számomra ily módon egyikük sem lehet partner, ugyanez vonatkozik az új intézetvezetőkre. Egy ideje elindult egy rendkívül álnok, borzalmas folyamat. Igyekeznek egyénenként behívni az osztályfőnököket, a tanárokat, próbálnak minket leszalámizni. Jó lenne, ha megszűnne ez a rémálom, amit játszanak velünk – fogalmaz a tanár.

Véleménye szerint ki kell mondani azt, hogy ma Magyarországon egy teljesen értelmetlen rombolás keretében a hatalmi önkény tönkretehet egy 155 éves intézményt, amelynek értékei, akármit csinálnak, örökre jelen vannak a magyar kultúrában.  

– Az Orbán-rezsim alatt az ország egyre rosszabb szellemi és erkölcsi állapotba került, s az értékpusztítás valóságos mértékét majd akkor fogjuk felfogni, amikor vége lesz – zárja mondandóját Karsai György.