Kartellgyanús beruházások Pokorni Zoltán kerületében?

Kartellgyanús beruházások Pokorni Zoltán kerületében?

Pokorni Zoltán a Zugligeti Általános Iskola új épületszárnyának építésén. Képünk illusztráció (Forrás: Hegyvidéki Önkormányzat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tudta-e, hogy Magyarországon már több mint 47 ezer kisebb-nagyobb építőipari tevékenységet végző cég működik? Érdemes ezzel az adattal tisztában lennünk ahhoz, hogy megértsük a főváros XII. kerületének építési közbeszerzési gyakorlatát. A kerület ugyanis látványosan két céget hozott ki győztesnek ebből a hatalmas merítésből.

Lapunk tavaly november 30-ai számában foglalkoztunk a Pokorni Zoltán fideszes polgármester kerületében lévő önkormányzati ingatlanok őrzés-védelmi és portaszolgálati feladataira vonatkozó közbeszerzésekkel. Ezeket szinte kivétel nélkül egyetlen, forrásaink szerint is kivételezett cég, a Shield Protection nyerte el. Bemutattuk, hogy a vállalkozás lényegében csak a kerületi munkákból él, valamint hogy még a Rogán Antal–Tombor András-érdekkör közbeszerzési nagyágyúját, a B+N csoportot is képes volt térdre kényszeríteni. Forrásaink említették, hogy a kerületben érdemes megnézni más területek közbeszerzési gyakorlatát is. Ez alkalommal a legnagyobb összegekkel operáló szektorra, a magasépítési beruházásokat vizsgáltuk.

A Hegyvidéki Önkormányzat Közbeszerzési Értesítőben feltüntetett magasépítési beruházásainak 90 százalékát két cég, a Szkíta Építő Kft., valamint az Archibona Kft. nyerte el 2013 és 2017 között, mielőtt változtattak volna a közbeszerzési gyakorlaton – erről lentebb írunk. A Szkíta összesen hét közbeszerzést, az Archibona pedig huszonegy magasépítési tendert nyert el ekkor.

A kerületben a vizsgált időszakban a közbeszerzések legalább 80 százaléka meghívásos, tárgyalásos alapon zajlott, míg a nyílt eljárásra egy meghatározott kör kapott ajánlattételi felhívást. A közbeszerzési törvény a munka jellegétől és az összeghatártól függően legalább három, esetenként minimum öt cég meghívását írja elő, amennyiben a kiíró nem teljesen nyílt eljárásban szeretné megtalálni a beruházások megvalósítóját. Bár véletlennek tűnhet, a legtöbb esetben az Archibonát és a Szkítát hívta meg az önkormányzat, illetve a tulajdonában álló Fáber Kft., amely a parkolási infrastruktúráért is felel a kerületben. A két említett cég felváltva nyerte a munkákat ebben az időszakban.

A soha nem nyerő, de rendszeresen meghívott cégek után kutatva különös összefüggésekre bukkantunk, amelyek elsősorban az Archibonát érintik. Több alkalommal is meghívást kapott harmadikként az Építő.hu Kft., amely cégtörténete szerint Jakab Péter (nem a jobbikos politikus – a szerk.) tulajdona volt. Az Építő.hu Kft.-nek részesedése volt az Archibonában, amely Jakab másik vállalkozása. A férfi 2012-ben megvált az előbbi cégtől, és bár a papíron ettől fogva vetélytársa lett az Archibonának a közbeszerzéseken, annak sikereiből neki is jutott, több ízben is annak alvállalkozójaként szerepel a cég a XII. kerület közbeszerzéseiben. Az Építő.hu mérlege alapján erős a gyanú, hogy a magasépítő társasághoz képest kissé alacsony bevételű cég jelentős mértékben az alvállalkozó tevékenységből származó jövedelemből működik. A kft. létszáma is mindössze egy fő az Opten adatbázisa szerint.

Feltűnt még a meghívottak között a Bauen Control Kft. és az Építő Control Zrt. is, amelyek szintén sosem nyertek a Hegyvidék közbeszerzésein. A két cég tulajdonosi köre ugyanaz, mára mindkettőt felszámolták, a Bauen Control ráadásul 1,2 milliárdos tartozást hagyott maga után. Az utóbbinál figyelemre méltó, hogy 2014-ben már rendkívüli pénzügyi gondjaik lehettek, ennek ellenére pont ebben az évben tartotta érdemesnek őket Pokorni Zoltán kerülete, hogy meghívják őket több ajánlattételre, ám akkor is az Archibona nyert. Az pláne érdekes, hogy az Archibona tulajdonosát pont a Bauen Control beregújfalui tulajdonosa, egy bizonyos Barta István váltotta 2014-ben egy másik cégben, a Pronitect Bau Kft.-ben, tehát ők is jól ismerhették egymást. A két „töltelék cég” egykori vezetője, Peti Tamás is említésre méltó, aki szintén Jakabot követte a Pronitectben. Jakab tehát legalább három vetélytársként meghívott kft. vezetőjével ismeretségben lehetett.

A Szkíta Építő Kft. hátterét is kutattuk, de a tulajdonos Pap Gábor és Pap Szabolcs esetében nem akadtunk olyan kapcsolati hálóra, mint az Archibona esetében.

Olyan cégek is feltűntek a meghívott ajánlattevők között, amelyek a hegyvidéki közbeszerzések más területén sikeresek, de nem feltétlen profiljuk a magasépítészet.

Feltettük kérdéseinket Pokorni Zoltán önkormányzatának, hogy a meghívott cégek rendszeres együttállása, valamint a közbeszerzések gyakorlata szerintük lehetőséget nyújtott-e az árversenyre, illetve vizsgálni fogják-e, hogy a cikkben vázolt körülmények lehetőséget biztosítottak kartellezésre a cégek között, felosztva a piacot. Válaszukban a cégek különös kapcsolatára nem tértek ki, azt ugyanakkor leszögezték, hogy már nyílt közbeszerzési eljárás során kötnek szerződéseket a vállalkozókkal, és nem szólnak bele, ki tesz ajánlatot.

A teljes cikket a Magyar Hang január 25-i számában olvashatja!

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/4. Magyar Hangban? Itt megnézheti!