Kásler Miklós: az egészségügyi munka minősége meghatározza a beteg sorsát

Kásler Miklós: az egészségügyi munka minősége meghatározza a beteg sorsát

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j2), Svébis Mihály főigazgató (j) és Salacz László fideszes országgyűlési képviselő (j3) megtekinti a bemutatót skill-laborban (Fotó: MTI/Bús Csaba)

Fotó: Bús Csaba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egészségügyi munka minősége meghatározza a beteg sorsát, ezért is kulcskérdés a szakdolgozók képzése – mondta az emberi erőforrások minisztere szerdán Kecskeméten.

Kásler Miklós a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban kialakított skill-labor átadásán beszélt arról, hogy rengeteg új technológia születik, amelyekre fel kell készíteni a nővéreket, a medikusokat és a rezidenseket, és esetenként nem árt, ha az orvos rendelkezésére is állnak olyan eszközök, amelyek segítségével a beavatkozásokat gyakorolhatja. Ez indokolta a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemen, valamint a hozzájuk tartozó 16 oktatókórházban a skill-laborhálózat kialakítását, amelyben „élethű körülmények között” gyakorolhatják a betegellátáshoz szükséges beavatkozásokat.

A miniszter elmondta, hogy a kormány 13 milliárd forintot biztosít a projektre, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház beruházása mintegy 270 millió forintba került.

Svébis Mihály, az intézmény főigazgatója elmondta, hogy nagyjából 200 négyzetméteren alakították ki az oktatásra szolgáló skill-labort, amelyben műtőblokk, orvosi rendelő, operációs helyiség, szemináriumi előadó, kiszolgáló helyiségek és demonstrációs szobák találhatók. Az általános orvosi és szakorvosi gyakorlat alapvető műfogásai, például az újraélesztés, a perifériás érkanülálás élethű helyzetek szimulációjával sajátíthatók el, de a laborban rutin szerezhető a legkorszerűbb műtéti eljárások technikájában is. A projekthez tartozó elméleti képzéseket a hólyagkatéterezés, az újraélesztés, a perifériás vénabiztosítás és az invazív-, illetve non-invazív lélegeztetés területén kezdték meg.

Salacz László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő közölte, hogy a koronavírus-járvány megerősítette az ilyen oktatólaborok
kialakításának szükségességét és jelentőségét. Zombor Gábor (Fidesz-KDNP) parlamenti képviselő pedig örömét fejezte ki, hogy az új egységben valósághű körülmények között, korszerű eszközökkel gyakorolhatják a szakemberek a diagnosztikus, a terápiás és az életmentő beavatkozásokat.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.