Kásler Miklós a Magyarságkutató új vezetője

Kásler Miklós a Magyarságkutató új vezetője

Kásler Miklós a székesfehérvári osszárium ásatásainak eredményéről tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2022. április 13-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Március 13-tól Kásler Miklós volt EMMI-miniszter váltja Horváth-Lugossy Gábort a Magyarságkutató Intézet (MKI) élén. A döntést kedd délután Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter jelentette be, ám már hétfő délelőtt elterjedt Horváth-Lugossy távozásának híre. A Magyar Jelen beszámolója szerint a főigazgató leváltásához vezető ellentétek nem sokkal azután kezdődtek, hogy tavaly ősszel Kásler Miklós tiszteletbeli elnökként visszatért az általa alapított MKI élére. Ahogy a lap fogalmaz, a volt miniszter érkezését követően „közvetlenül belelátott a Magyarságkutató ügyeibe és a hírek szerint olyan visszásságokat fedezett fel, amikre a főigazgató nem tudott magyarázatot adni”. Horváth-Lugossy menesztéséről a Magyar Jelen szerint a múlt héten született döntés, azt az érintettel is közölték. 

Tavaly decemberben beszámoltunk róla, hogy az MKI 2021-ben félmilliárd forinttal többet költött a tervezettnél. Az intézet 2021-re előirányzott költségvetési kiadásai évközben 1,315 milliárd forintról 3,017 milliárdra nőttek, ám  végül 1,808 milliárdot költöttek el. Ebből 780,7 milliót vitt el a munkatársak személyi juttatása, amiben szerepet játszik, hogy a Magyarságkutató állománya 2019-től 2021-ig 55 főről 93-ra nőtt. Az ügyben még hétfő délután megkerestük Horváth-Lugossy Gábort, ám nem volt hajlandó nyilatkozni távozásának hátteréről.