Kásler Miklós tízmillió forintot adott a botrányos Pozsonyi csata alkotóinak legújabb filmjére

Kásler Miklós tízmillió forintot adott a botrányos Pozsonyi csata alkotóinak legújabb filmjére

Jelenete A pozsonyi csata c. animációs filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miniszteri keretéből 10 millió forinttal támogatta a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Kft-t Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – derül ki a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) honlapján közzétett tájékoztatóból. A cég január elején már kapott egy jelentős, 30 milliós támogatást a Honfoglalás kora című sorozat elkészítésére, az újabb dotáció a Mogyoródi csata 1074 címet viselő 3D-s animációs film megszületését segíti.

A Hyperion Kft. a Pozsonyi csata című, nagy visszhangot kiváltott animáció miatt vált ismertté. A Magyarságkutató Intézet (MKI) által megrendelt, tavaly karácsony előtt bemutatott alkotás az eredeti tervek szerint a 907-es ütközet felidézésével erősítette volna a nemzettudatot és fokozta volna az önbecsülést. – Történelmi pillanat ez a magyarság életében, és egyben a filmkészítésben is. Hosszú idő óta ez az első olyan film, amely a hitelességre eredményesen törekedve mutat be egy fejezetet a korai magyar történelemből, egy olyan győztes csatát, amely sorsdöntő volt, és amelynek pozitív hatása tizenegy évszázad múltán is nyilvánvaló – írta a műről a kormánypárti Magyar Nemzet.

A végeredmény azonban sem a filmes, sem a történész szakma tetszését nem nyerte el, a Pozsonyi csata jókora botrányt okozott. Előbbiek az alacsony költségvetésből összetákolt, az évtizedekkel ezelőtti számítógépes játékok látványvilágát idéző animáció színvonalát kérdőjelezték meg, utóbbiak pedig a történelmi hűséget kifogásolták.

A kormánypárti médiumok harcos megmondóemberei is támadták az animációt, és még a megrendelő MKI két munkatársa, Kiss P. Attila és Haramza Márk is elmarasztalta a filmet. Kritikájuk nem maradt következmények nélkül, ahogy arról a Magyar Hang számolt be elsőként, a Mandineren megjelent véleménycikkük publikálását követően nem sokkal a két kutató neve eltűnt az intézet munkatársai közül.

Nem fogadta jól a filmet a hazai rajzfilmes szakma doyenje, Jankovics Marcell sem. A Válasz Online-nak adott interjújában elmondta, a jogos kritikák főleg a megközelítés módját, meg a filmbe belecsalafintáskodott magyar–hun rokonságot kifogásolják, őt azonban a vizualitása még rosszabbul érintette. – A jó szándékot értékelem, de a kivitelezés igénytelensége, a belefektetett rettenetes mennyiségű, hiábavaló munka látványa lehangoló – fogalmazott.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, összesen valamivel több mint nettó 11,6 millió forintot fizetett a Magyarságkutató Intézet (MKI) a pozsonyi csatáról szóló animációs filmmel kapcsolatos szerződésekre. A Hyperion Kft.-n túl még hárman kaptak pénzt a filmmel kapcsolatban az MKI-től: a hozzá írt dal felénekléséért Tóth Gabriella énekesnő és a FankaDeli néven ismert Kőházy Ferenc hiphop-előadó egyaránt nettó 502 ezer forintot kaptak. Rajtuk kívül még egy személyt, Tóth Gergelyt bízott meg az intézet, akinek a feladata a filmhez kapcsolódó werkfilm elkészítése volt. Ő ugyancsak nettó 502 ezer forintot kapott.

A Válasz Online vette észre január elején, hogy a cég újabb 30 millió forintos dotációban részesült. A pénz a „Honfoglalás kora című ismeretterjesztő sorozat megvalósítására” szólt, a döntéshozó akkor is Kásler Miklós volt.

Az 1074-es mogyoródi csatában a tizenegy évvel korábban elhunyt I. Béla fiai, László és Géza vezette hercegi csapatok döntő győzelmet arattak Salamon királyi serege felett. A vereség hatására Salamon elveszítette trónját, melyet unokatestvére foglalt el I. Géza néven. 1077-ben bekövetkezett halála után Gézát öccse, I. (Szent) László követte a trónon. Uralkodásának első éveit a Salamonnal vívott csaták határozták meg, aki később hivatalosan lemondott ugyan a trónról, ennek ellenére többször kísérelte meg fegyverrel visszaszerezni azt. Salamon 1087-ben a besenyők oldalán Bizánc ellen indított hadjárat során vesztette életét.

Februárban egyébként a Hyperion Kft. kapta a legnagyobb támogatást a miniszteri keretből. A második helyre Turbók János futott be, akit Kásler Miklós 8 millió forinttal segített ki az „Agárdi Popstrand VII. Nagyszínpadi Fesztiváljának megvalósítására”.