Kásler szerint a járvány tetőzését már elértük, vagy a napokban el fogjuk érni

Kásler szerint a járvány tetőzését már elértük, vagy a napokban el fogjuk érni

Kásler Miklós (Képernyőfelvétel: Kásler Miklós / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kásler Miklós az Életközelben legújabb részében arról beszélt, hogy az ötödik hullám lecsengőben van. Utalt arra is, hogy az esetszámok újra nőhetnek is egy csökkenő trend után.

A szennyvíz adatokból az látszik, hogy a fertőzési számok csökkennek –mondta Kásler Miklós a beszélgetés elején az MTI tudósítása szerint. Az R-tényező 1 alá csökkent, vagyis egy fertőzött kevesebb mint egyet fertőz már meg.

A miniszter hozzátette: ennek ellenére nem lélegezhetünk fel, mert például Franciaországban is nagyon magasak voltak fertőzési számok, amik aztán csökkentek, majd újra emelkedtek. – Ezt Magyarországon sem lehet kizárni. Jó esélyünk van arra, hogy a járvány tetőzését már elértük, vagy a közeli napokban el fogjuk érni - mutatott rá.

A sikeres és folyamatosan zajló oltási akciókról elmondta: minden 60 év feletti, társbetegségekben szenvedő honfitársunkat várják oltásra, mert ők a legveszélyeztetettebbek. Kiemelte: másodsorban mindenkit, aki még nem vette fel az oltásoknak az első, második, vagy akár harmad dózisát.

A miniszter járvány tetőzésével kapcsolatos mondandóját nehéz értelmezni a Portfolió szerint, egyelőre minden adat azt mutatja, hogy Magyarországon az ötödik hullám már lecsengőben van, az esetszámok csökkennek. Kásler Miklós mégis mintha azt sejtetné, hogy a kormány számol egy olyan forgatókönyvvel, amelyben az omikron alvariánsa, a BA.2 nálunk is újabb hullámot indít el. A BA.2 egyébként már hazánkban is megjelent.

A miniszter még az oktatásról is ejtett szót, és bejelentette, hogy a kormány az oktatás területén a következő négy évben mintegy 200 milliárd forint értékben vásárol 560 ezer tanulói és 55 ezer tanári notebookot. Az első 120 000 notebook többsége már meg is érkezett az országba, kiszállításuk a jövő héten veszi kezdetét a Klebelsberg Központ irányításával.