Kásler szerint elsősorban a 60 év feletti embereknek ajánlott a negyedik oltás

Kásler szerint elsősorban a 60 év feletti embereknek ajánlott a negyedik oltás

Kásler Miklós (Forrás: Kásler Miklós Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nem azt kell figyelembe venni, hogy ki hány oltást kapott eddig, hanem azt, hogy az oltások között mennyi idő telt el – mondta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője az Életközelben legújabb részében a tárca szombati közleménye szerint.

Kásler Miklós az oltásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: a védettségi szint körülbelül 4-5 hónapon keresztül áll fenn, de a 4. hónap után először lassan, majd rendkívül gyorsan csökken. Arra utaló adatok vannak például Izraelből, hogy a 4. oltás háromszor jobban védi az embereket a súlyosabb megbetegedéstől és a fatális betegséglefolyástól, mint megelőzően – mondta. Hozzátette: 4 hónappal a 3. oltás után elsősorban a 60 év feletti embereknek ajánlott a 4. oltás, illetve akik olyan társbetegségekben szenvednek, mint a szívelégtelenség, infarktus, krónikus tüdőbetegség. Ezeknek a betegségeknek a kezelésével foglalkozik a 2018-ban létrehozott Nemzeti Egészségügyi Programok, illetve a 2021-ben megalakult Nemzeti Infektológiai Program.

Azzal kapcsolatban, hogy Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója szerint végső stádiumhoz közelít a járvány úgy reagált: Hans Kluge elhamarkodottan soha nem nyilatkozik, de ugyanígy más teoretikus megközelítések is lehetnek.

Az interjú során szóba került egyebek mellett a Szent Imre Kórházban történt tüzeset, amely egy halálos áldozatot követelt. A miniszter kiemelte: a sürgősségi osztály teljes rekonstrukcióra szorul, amelynek pénzügyi igénye majdnem félmilliárd forint.