Kastélyokat és budai villát próbál értékesíteni a főváros

Kastélyokat és budai villát próbál értékesíteni a főváros

A Budakeszi út 57. alatti villa. (Fotó: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. honlapja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 1,45 milliárd forint kikiáltási áron hirdettek meg a négy közül három ingatlant a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) weboldalán. A negyedik eladó nagy értékű kastély eladási hirdetményében nem szerepel kikiáltási ár – írja a Napi.hu.

Olyan épületekről van szó, amelyeket a Tarlós István-, némelyiket még a Demszky Gábor-féle vezetés is megpróbálta értékesíteni, ám hiába. A fő akadályt az jelentheti, hogy a patinás épületek mindegyike műemléki védettség alatt áll, és állapotuk sem a legfényesebb.

Az egyelőre ár nélkül meghirdetett, felújításra szoruló műemléki kastélyépület a Fejér megyei Tordason áll, a pár soros bemutatás szerint az összközműves ingatlan részét képezi 33 702 négyzetméter erdő és 20 443 négyzetméter kastélykert. A kastély alapterülete 2517 négyzetméter, és ez az, amelyet már 2007-ben, majd 2008 júliusában eladásra hirdetett meg a vagyonkezelő, mindkét esetben 281,63 milliós nettó vételáron, de egyszer sem jelentkezett érte senki. 2017-ben megpróbálták a korábbi értékesítési tendereket hosszú távú bérleti kiírásokkal felváltani, de ebből se lett semmi sem.

A Balaton déli, somogyi partjának közvetlen közelében két, budapesti tulajdonú kastély is eladó: a Balatonboglártól nem egészen 8 kilométerre fekvő Szőlősgyörök központjában 17 473 m2 kiemelt botanikai értékekkel bíró telekterületen álló, jelenleg zárva tartó Jankovich-kastély induló ára a pályázati felhívás szerint 327 millió forint + áfa.

A Balatonmáriafürdőhöz közeli Kéthely külterületén található, barokk eredetű Hunyadi-kastélyt 223 millió forint + áfáért adná el a főváros. 

A most meghirdetett műemlék-épületek közül egy 1898-as építésű villa a legértékesebb: a Budakeszi úton álló ingatlan induló ára 900 millió forint. Az összesen 12 436 m2 területű műemlék ingatlan és a rajta lévő 680 m² alapterületű egykori villaépületet a BFVK nyilvános, kétfordulós pályázaton értékesítené, a második forduló ebben az esetben is Pályázati (Elektronikus) Árverés formájában zajlik.

A villát Tőry Emil építész 1898 körül tervezte saját maga számára, a mostanra ősfás rengeteggé változott nagyméretű, tájképi jellegű villakertet ifj. Pecz Ármin tervezte és kivitelezte 1898-ban. Az egykori villában sokáig a Fővárosi Önkormányzat Gyermekvédelmi Ügyosztályának intézménye működött, majd 2012 óta többször is megpróbálták hasznosítani, de nem sikerült, évek óta üresen áll.