Katasztrofális a második negyedéves GDP-adat: 13,5 százalékos zuhanás egy év alatt

Katasztrofális a második negyedéves GDP-adat: 13,5 százalékos zuhanás egy év alatt

Termelés visszaesése (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 13,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki első becslésére hivatkozva.

Részletek ugyan nem szerepelnek a statisztikai hivatal közleményében, az azonban igen, hogy a koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett, a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény romlásához. Vagyis a visszaesés általánosnak tekinthető. 

A zuhanás az első negyedévhez képest is 14,5 százalék. Így elmondható, hogy amióta negyedéves jelentések jelennek meg a magyar gazdaságról, még soha nem regisztráltak ekkora zuhanást sem az előző negyedévhez, sem az előző évhez képest. Az első fél évben 6,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék Magyarországon.

A most nyilvánosságra került adatok egyre tarthatatlanabbá teszik a korábbi kormányzati és jegybanki becsléseket. Varga Mihály először három százalékos éves visszaesést prognosztizált a magyar gazdaságban, majd július végén ezt öt százalékra módosította – de akkor még 10 százalék körüli második negyedéves eséssel számolt –, a kormány viszont továbbra is ragaszkodott a három százalékos GDP-csökkenéshez. Kérdés, a második negyedév adatait megismerve, továbbra is marad-e a kormányzati optimizmus.

A mostani adatok arra utalnak, a jegybank még jobban mellé lőtt, hiszen a hivatalos MNB-adatok szerint 2-3 százalékos növekedéssel számolnak éves szinten. Annál is inkább megkérdőjeleződik ez az álláspont, mert a jegybanknál alig fele akkora, mintegy hét százalék körüli bruttó hazai termék csökkenéssel számoltak az év második három hónapjában. 

Mindezek után egyre kétségesebb, hogy igaz marad-e a kormányzati retorika, nevezetesen: megtépázza ugyan a magyar gazdaságot a koronavírus-válság, de az adatokat nemzetközi összevetésben kell elemezni. Hogy miként lehet értékelni a magyar GDP-adatot, az 11 óra után kiderül, amikor az Európai Statisztikai Hivatal nyilvánosságra hozza az uniós GDP-számokat.