Katasztrofális magyar halálozási adatokat jeleznek előre az amerikai járványelemzők

Katasztrofális magyar halálozási adatokat jeleznek előre az amerikai járványelemzők

A Szívünk kamrája nevet viselő, két külön bejárattal rendelkezõ plexivel leválasztott teremben ülõ beteg (b2) biztonságos körülmények között találkozik a hozzátartozóival Budapesten, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 2020. december 25-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napi 500 főnél több koronavírusos halott is lehet március végén Magyarországon amerikai járványelemzők szerint.

Tavaly októberben, még a második hullám kezdetén, amikor a járványhelyzet (legalábbis a mostani szörnyűséghez képest) egész barátinak látszott, a Magyar Hang számolt be elsőként a világ legfontosabb járványmodellező intézete Magyarországot illető előrejelzéséről, amelyet csak „covid-katasztrófaként” tudtunk jellemezni.

A Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME), amely a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával jött létre, világszerte az egyik legelismertebb és legmegbízhatóbbnak tartott, egészségügyi trendek modellezésével foglalkozó kutatóintézet. A koronavírus-világjárvány kezdete óta mindenki figyel rájuk, mert kifinomult matematikai modelleik jó közelítéssel képesek előrejelezni, hogy az adott pillanatban érvényes folyamatok milyen jövőt vetítenek előre. Vagyis előre megrajzolják a járványgörbét, az új esetek és a halálozás alakulását. Különböző forgatókönyveket állítanak fel attól függően, hogy milyen intézkedések történhetnek a jövőben – írtuk.

Március 3-án újra megnéztük, hogy mit vetítenek előre Magyarországra, akkor február 22-i adatok alapján úgy számoltak, hogy a halálozás március második felében fogja elérni a csúcsát, ekkor 180 felett lesz a 24 óra alatt elhunyt covidos betegek száma.

A március 6-i adatok alapján azonban egy sokkal katasztrofálisabb predikciót készítettek – vette észre a 444. Úgy számolnak, hogy március végén–április elején Magyarországon naponta 460-560 ember halhat meg a koronavírus miatt, és akkor kezd csak csökkenni az elhunytak száma. Júliusig több mint negyvenezer halálos áldozata lehetne a járványnak, legrosszabb esetben 49 ezer is, de általános maszkviselés mellett is 35 ezer.

Azt korábbi cikkünkben hangsúlyoztuk, hogy arra figyelni kell, hogy mindezek az előrejelzések nem számolnak az esetlegesen tényleg tömegessé váló oltóprogram hatásával.

Címkék: koronavírus