Századvéges államtitkár irányítja mostantól a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot

Századvéges államtitkár irányítja mostantól a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány elnöke beszédet mond Bertrand Mathieu francia alkotmányjogász A jog a demokrácia ellen? címû könyvének bemutatóján a Budapesti Francia Intézetben 2018. május 9-én (Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Államtitkár irányítja a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot május 1-jétől – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel szombaton. A minisztérium azt írta, a jelenlegi háborús helyzetben jelentősen felértékelődött a hazánk kiber- és fizikai biztonsága ellen irányuló törekvésekkel szembeni hatékony fellépés, amelyben kulcsfontosságú a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) szerepe. Annak érdekében, hogy a Szolgálat ebben a feladatban megfelelő súllyal vehessen részt, szervezeti átalakításra volt szükség. Ennek megfelelően, 2023. május 1-től a Honvédelmi Minisztérium keretein belül államtitkár irányítja a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) működését – jegyezték meg.

Hozzátették, az átalakítás tovább erősíti a Szolgálat fő célkitűzéseit, a politikai és katonai döntéshozatal és a nemzeti érdekérvényesítő képesség támogatását, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség törvényes működésének biztosítását. A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat működéséért felelős államtitkárrá Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter felterjesztése alapján, Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök Barthel-Rúzsa Zsoltot nevezte ki. Barthel-Rúzsa Zsolt évtizedes politikai elemzői és tanácsadói tapasztalattal rendelkezik – írta a HM.

A KNBSZ 2012. január 1-jén jött létre a korábbi katonai szolgálatok összeolvasztásával és átalakításával, jelenleg még Béres János altábornagy vezeti, főigazgatóként. A Hvg.hu életrajza szerint Barthel-Rúzsa Zsolt 46 éves politikus, az Evangélikus Hittudományi Egyetemen szerzett teológus-lelkész diplomát, 2004-től püspöki titkárként és lelkészként is dolgozott. 2003-2004-ben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke volt. 2005 óta dolgozott a Századvég Alapítványnál, volt annak elnöke, valamint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Igazgatóságának tagja, és ma is a Fidesz-közeli agytröszt egyik tagjának, a Századvég Internationalnek a tulajdonosa. Közben a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke lett, 2022 októberétől pedig az állam egyik hadiipari cégében, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-ben (HM EI) az igazgatóság elnöke.