Kazah egyetem díszdoktora lett Varga Mihály

Kazah egyetem díszdoktora lett Varga Mihály

Díszdoktorrá avatták Varga Mihályt a Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen (Forrás: Varga Mihály/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Díszdoktorrá avattak a Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen – erről Varga Mihály osztott meg egy fotót a Facebook oldalán.

Az MTI a Pénzügyminisztérium közleményére hivatkozva számolt be az eseményről, amelynek lényege, hogy magyar nyelvi labor kezdte meg működését a legjelentősebb kazahsztáni egyetemen, a nur-szultani Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen. Varga Mihály ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a Magyarországon tanuló kazah diákok értékes tapasztalatot és tudást hozhatnak vissza magukkal Kazahsztánba, amellyel a kétoldalú gazdasági kapcsolatainkat erősítéséhez is hozzájárulhatnak.

A magyar kormány a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében a 2020/21-es tanévben összesen 507 diák számára biztosít felsőfokú tanulmányi lehetőséget Magyarországon. A 2021/22-es pályázati időszakban 208 újabb jelentkező részesülhetett ösztöndíjban. A Magyar Pont munkájának részét képezi majd a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramra jelentkezett, illetve az ösztöndíjat már elnyert hallgatók részére magyar nyelvórák biztosítása, továbbá felkészítésük magyar civilizációs ismeretekből.

Az egyetem díszprofesszori címét mások mellett Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, Aleksandar Vucic szerb elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és a néhai II. János Pál pápa is megkapta.