Kell-e a Jobbik? Szűkebb ellenzéki összefogás is győzhet Budapesten

Kell-e a Jobbik? Szűkebb ellenzéki összefogás is győzhet Budapesten

Puzsér Róbert és Karácsony Gergely a Válasz Online szervezésében megrendezett vitán (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha az ellenzék vissza tudná szerezni Budapestet, óriási szimbolikus győzelmet jelentene számára. Ennél is többet jelentene, ha nem csak a főpolgámesteri széket, hanem helyek többségét is elnyerné a Fővárosi Közgyűlésben – mondta a Magyar Hangnak Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője a ma közzétett kutatás kapcsán, amelyet a Hvg.hu ismertetett.

A kutatók az elemzésben abból a lehetőségből indultak ki, hogy a főpolgármester-választást illetően – Karácsony Gergely vagy Puzsér Róbert személyében – egyetlen ellenzéki kihívója lesz a jelenlegi városvezetőnek, Tarlós Istvánnak. Nem elég azonban megnyerni a főpolgármester-választást, ahhoz, hogy Budapesten egy ellenzéki vezető igazán hatékonyan tudjon működni, a 33 fős Fővárosi Közgyűlésben is megfelelő – esetünkben ellenzéki – többségre van szüksége. A helyek nagy része (23 helyről van szó) a kerületi polgármesterversenyeken dől el, ezért az lenne a szerencsés, ha ezek nagyobb hányadában is ellenzéki jelölt győz – fejtegette a szakértő.

Budapest-minimum és átláthatóság: ezekben állapodott meg Puzsér, a Jobbik és az LMP | Magyar Hang

A Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, valamint Puzsér Róbert megállapodást kötnek, amelynek célja, hogy közösen dolgozzanak egy új és hiteles politikai pólus megteremtéséért, valamint egy szabadabb, igazságosabb és élhetőbb Budapestért - többek között ez is olvasható a főpolgármester-jelölt által nyilvánosságra hozott dokumentumban.

A Republikon szerint ezért a kerületi küzdelmekre is nagyobb figyelmet érdemes fordítani. Az intézet úgy látja, az idei önkormányzati választásokon Budapesten legyőzhető a Fidesz, és mind a főpolgármesteri, mind a kerületi polgármesteri versenyeket megnyerheti az ellenzék.

Persze nagy kérdés a Jobbik szerepe egy baloldali-liberális ellenzéki összefogásban, illetve a jobboldali párt szavazóinak hajlandósága. – Egy korábbi anyagunkban a megyei jogú városok polgármestereinek esélyességét firtattuk, s ezen a téren egyértelműbbnek tűnik, hogy szükség van a Jobbikkal való együttműködésre. A Jobbik a tavalyi országgyűlési választásokon a megyei jogú városokban általában jobban szerepelt a saját országos átlagánál. Ugyanez nem mondható el Budapest vonatkozásában. A fővárosban tehát a Jobbik hozzáadott értéke jóval kisebb, mint például a megyei jogú városokban – fejtegette az elemző.

Az sem egyértelmű, ha a Jobbik nem indít jelöltet egy adott kerületben, illetve nem ő állítja ki a közös jelöltet, akkor hogyan viselkednének a szavazóik. A Republikon elképzelhetőnek tartja, hogy a Jobbik-szavazók egy része nem a baloldali-liberális vagy akár széles összefogással fellépő közös jelöltre voksolna, hanem átszavazna a fideszes polgármesterjelöltre.

Hasonló magatartást valószínűsített korábban a Závecz Research is elemzésében, bár ők csak a főpolgármesteri pozíciót vizsgálták. – Ezt most így látjuk, de ezen még sokat változtathat a Jobbik kampánya. Politikusaiknak felelősségük van abban, rá tudják-e venni a szavazóikat arra, hogy baloldali-liberális jelöltekre szavazzanak – tette hozzá Virág Andrea.

Összecsapott Karácsony és Puzsér | Magyar Hang

El lehet-e küldeni egy közvélemény-kutatót - nem szó szerint idézve - melegebb éghajlatra, kell-e tartani attól, hogy a Fidesz meghekkeli az előválasztást, megtartják-e egyáltalán annak a második fordulóját - ilyen és ehhez hasonló kérdésekről vitatkozott a főpolgármester-jelölti posztért versenyben lévő Karácsony Gergely és Puzsér Róbert.

A Republikon szerint a fővárosban a baloldali-liberális pártok önmagukban is nagy erőt képviselnek, és a csak közöttük létrejövő együttműködéssel is komoly siker érhető el. Az intézet kategorizálása szerint Budapesten 11 kerületben esélyes az ellenzék, 7 billegő kerület van (ahol a kormánypártok és az ellenzék is esélyes), és öt kerületben –  idetartozik a konzervatívabb I., V. és XII., valamint a XVI. és a XVII. kerület – pedig inkább a kormánypártoknak lehet nagyobb sanszuk.

Korábban a kormánypártok legerősebb kerületi eredménye 43 százalék volt, és mindössze hat kerületben kaptak 40 százalék felett. Ebből következően van esélye az ellenzéknek: nyilvánvalóan minél szélesebb az együttműködés, annál könnyebb megnyerni a billegő vagy nehezen nyerhető kerületeket is. Ugyanakkor az ellenzék számára esélyes kerületekben egy szűkebb összefogás is elegendő lehet a győzelemhez.

„A csata most kezdődött Budapestért" - Karácsony Gergely nyerte az előválasztás első fordulóját | Magyar Hang

C Karácsony Gergely nyerte meg az ellenzéki főpolgármesteri jelöltségért zajló előválasztás első fordulóját. A Párbeszéd politikusa a hétfő óta - egy teljes héten át - zajló voksoláson 27 598 szavazatot szerzett, maga mögött hagyva ezzel a 6535 voksot begyűjtő MSZP-s Horváth Csabát.

Nem mindegy az sem, hogy a főpolgármester-választás során csak egy vagy több ellenzéki kihívó áll majd szemben Tarlóssal. Ha csak egy kihívó van, akkor könnyebben mehet el a választás abba az irányba, hogy a Fideszről és Orbán Viktorról szóló „népszavazássá” alakul át. A választók ez esetben nem annyira a várospolitikáról, az egyes kerületi programokról mondanak véleményt, hanem általánosságban is a kormány munkájáról. Ebben az esetben könnyebben lehet mobilizálni és egységesíteni az ellenzéki szavazókat, és több az esélye annak is, hogy a Jobbik szavazói a közös jelöltekre adják le a voksukat.

Jó példát szolgáltat erre a tavaly őszi lengyel önkormányzati választás: ott is kiemelt szerepe volt a varsói polgármester-választásnak, és végül előállt az a helyzet, hogy a versengés inkább a lengyel kormányról és az Európai Unióról szólt. Az ellenzéki pártok azzal kampányoltak, hogy a lengyel kormány ki akarja vezetni az országot az unióból, és az elemzők számára is meglepően fölényes ellenzéki győzelem született. További tanulsága is volt a lengyel szavazásnak: a választók sokkal aktívabbak, ha úgy érzik, országos tétje van a választásnak.