Kemenesi Gábor: A felnőttek beoltása védi a gyerekeket is

Kemenesi Gábor: A felnőttek beoltása védi a gyerekeket is

Kemenesi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahol már sok felnőtt megkapta a vakcinát, ott csökkentek az esetszámok a gyerekek körében is – erről beszélt a Miérted Youtube-csatornán a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa, Kemenesi Gábor. Az eddigi egyik legjobban átoltott országot, Izraelt hozta fel példaként, megemlítve egy friss tanulmányt, ami az ottani gyerekek helyzetét vizsgálja.

Ez azért is jó hír, mert a gyerekeket jelenleg nem oltják, és nem is tudni még, erre a jövőben lesz-e lehetőség. A felnőtt magyar lakosság átoltottsága is odébb van még, de azért jól haladunk, a 12 százalékos uniós átlaghoz képest nálunk 20 százaléknyian vannak azok, akik már legalább az első adagot megkapták. A terv az, hogy húsvét után kicsivel a két és fél milliós számot is elérjük. Szerda esti köztévés interjújában Orbán Viktor további részleteket is mondott. Április 4-éig lesz 2 millió 356 ezer, május elejéig pedig 4 millió 121 ezer vakcinánk. A kormányfő várakozásai szerint május végére, június elejére eljuthatunk a hétmillió, első oltásra elérhető vakcinához. Ez már jóval több, mint amennyien regisztráltak. Így azt várja, hogy akik már feliratkoztak, azok április végéig mind megkaphatják legalább az első oltásukat.

– Sokakban él az a jövőkép, hogy a gyermekek akkor lesznek védettek, ha ők is megkapják a vakcinát – mondta Kemenesi Gábor, szerinte viszont a felnőttek beoltása mindenképp csökkenti majd az esetszámokat a gyerekeknél is. Izraelben például minden korosztályban párhuzamosan esni kezdett a fertőzés mértéke, nemcsak azoknál, akik megkapták a vakcinát.

Az oltások miatt mutációs apokalipszis szakadhat ránk? Kemenesi úgy látja, ez egy nagyon kisarkított álláspont, a képlet nem ennyire fekete-fehér. A virológus szerint a mutációkat legfőképp az hajtja, ha terjed a vírus, így a mostani mutációk nagy része is a vakcinálás előtt jelent meg. A vírusnak van egy fix mutációs rátája, így minél többször ugrik emberről emberre, annál többször van esély a mutálódásra, mondta.

Egy Lancet-közleményt ismertetve elmondta azt is: az elért vakcinadózisok 78 százaléka most gyakorlatilag tíz országban oszlik el. Lesznek országok, amik hamar elérik az átoltottságot, más helyeken viszont tovább terjedhet majd a járvány. Beszámolt továbbá azokról az eredményekről is Kemenesi, amik arról szólnak, a vakcina mennyire véd a vírus terjedésétől, a tünetmentes megfertőződéstől. A Pfizert és a Modernát vizsgálták Amerikában, és arra jutottak, hogy az első dózis után két héttel a beoltottak 80 százaléka védett volt a tünetmentes fertőzéssel szemben is, míg a második dózis után már kilencven százalék volt teljes mértékben védett.