Kemenesi Gábor: Ez a majomhimlő történet egyre rosszabbul fest

Kemenesi Gábor: Ez a majomhimlő történet egyre rosszabbul fest

Négyéves ghánai majomhimlős kislány bőrfekélyei (Fotó: CDC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ez a majomhimlő történet egyre rosszabbul fest. Úgy tűnik egy ideje már elkezdődött a történet. Ha tippelnem kéne azt mondanám, hogy sikerült Afrikán kívüli állatokra áthurcolni, ez magyarázná a két külön klasztert. De ha nem ez akkor valami hasonló megdöbbentő lesz” – írja Twitter-oldalán Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa. 

A szakértő arra a kutatási eredményre reagált így, hogy az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ vizsgálata alapján jelenleg legalább két különböző himlőjárvány zajlik Európában és Amerikában. A szakemberek úgy vélik, hogy sokkal komolyabb a majomhimlő terjedése, mint ahogy azt eddig feltételezték. Sőt, jóval régebb óta van már jelen az Afrikán kívüli területeken is, mint eddig vélték.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a 10 levett mintából három más típusú fertőzés, mint amit eddig Európában találtak. Az ősük közös, de sokkal inkább különböznek egymástól, mint a többi vírus – írta az elemzésre hivatkozva a statnews.

A három fertőzés Nigériában, Nyugat-Afrikában és Közel-Keleten vagy Kelet-Afrikában történhetett. Ezért a szakértők úgy vélik, hogy a vírust már többször is behurcolták Nigériából, és jelenleg is terjed.

Május közepe óta Európában, Amerikában, a Közel-Keleten és Ausztráliában mintegy 40 országban közel 800 megerősített esetről számoltak be. Idehaza is van egy megerősített eset, május 31-én Müller Cecília országos tiszti főorvos számolt be arról, hogy egy 38 éves férfinél mutatták ki a betegséget. A fertősé tüneteiről, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiküldött eljárásrendről ITT olvashatnak.