Kemenesi Gábor: Közelít a nyári covid

Kemenesi Gábor: Közelít a nyári covid

Kemenesi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, „nyári hulláma”, de hogy mit fog okozni a kórházak számára, azt nem lehet előre megjósolni – erről beszélt a 24.hu-nak Kemenesi Gábor virológus. A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa szerint ez azért lehet, „mert hagytuk megszaladni”, világszinten elengedtük a koronavírus-történetet, úgy voltunk vele, hogy ennek akkor vége, mehet mindenki a dolgára.

A legfontosabb szerinte most a felkészülés és óvatosság, mindenki vegye fel a harmadik oltást, az idős vagy egyéb veszélyeztetett csoportokba tartozók a negyediket is. A virológus úgy vélekedett, hogy a védőoltások felvétele mellett már most, Magyarországon is indokolt újra a maszkviselés zárt térben.

Jelenleg az omikron BA.4 és BA.5 jelzésű variánsa hódít Nyugat-Európában, a virológus szerint már hazánkban is ezek a dominánsak, ezek okozzák itthon is a növekedést. Legjellemzőbb és első tünetük a fejfájás, ami sokszor már akkor jelentkezik, amikor a covid-teszt még negatív eredményt mutat. Portugáliát hozta példaként, ahol nő a kórházban kezelt betegek száma, de nem olyan ütemben, hogy az egészségügyi rendszert túlzottan leterhelné, illetve az elhunytak 93 százaléka a 80 év feletti korosztályból kerül ki. 

Itthon már csak hetente teszik közzé a fertőzöttségi adatokat és szintén hetente egyszer közlik, hogy mit mutat a vírus örökítőanyagának szennyvízben lévő koncentrációja. A legutóbbi, múlt szerdai adatok szerint az azt megelőző hét napban összesen 4663 új fertőzöttet igazoltak, ez a szám egy héttel korábban még 3042 volt. A szennyvizek koronavírus koncentrációja pedig a múlt hétfői tájékoztatás szerint országszerte stagnál a legtöbb helyen mérsékelt szinten.