Kemenesi: Minden bizonnyal hozzánk is meg fog érkezni a negyedik járványhullám

Kemenesi: Minden bizonnyal hozzánk is meg fog érkezni a negyedik járványhullám

Kemenesi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A védettséggel nem rendelkezők lehetnek a járvány új elszenvedői – figyelmeztetett közösségi oldalán Kemenesi Gábor víruskutató. A szakember arra biztat, hogy ne adjunk teret a járványnak, hanem oltassuk be magunkat.

Kemenesi Gábor felhívta a figyelmet: Angliában jelenleg az új koronavírusos esetek 90%-át a Delta variáns okozza (Indiai, B.1.617.2). – Ezzel együtt születik meg a negyedik járványhullám, amely minden bizonnyal hozzánk is meg fog érkezni – írta posztjában a szakember. – De mégis mi várható majd tőle? Röviden – mivel egy minden eddiginél jobb terjedést és bizonyos fokú neutralizáció kerülést is mutató variánsról van szó – a védettséggel még nem rendelkezők lehetnek a járvány új elszenvedői, akiket éppen a jobb terjedés miatt a vírus hatékonyabban meg is találhat. A problémát pedig az jelenti, hogy oltás hiányában a betegség súlyos formája, a kórházi kezelés szükségessége is fennállhat ezeknél az embereknél – fejtette ki.

Megnyugtatásul azt közölte Kemenesi Gábor, hogy olyan variánsról nem tudnak a szakemberek, amely teljes vakcinakikerülést mutatna. – A vakcinák hatásának csökkenése előidézheti azt a helyzetet, hogy az oltottak körében is megjelenhet bizonyos mértékig a tünetes megbetegedés, de a tudomány jelenlegi állása szerint a kórháztól és súlyos megbetegedéstől továbbra is nagy arányban védettek maradunk – írta a virológus, aki azt javasolta, hogy oltassuk a 12-15 éveseket. – Ne adjunk teret a járványnak, ráadásul továbbra sem érdemes kockáztatni a természetes fertőzést, továbbra is sok az ismeretlen – vélekedett.

A szakember arról is írt: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) folyamatosan vizsgálja az mRNS vakcináknál, 30 éveseknél fiatalabbak körében azonosított szívizom- és szívburokgyulladásos esetek és a vakcina összefüggését. Egy rendkívül ritka, egyelőre csupán lehetséges mellékhatásról van szó. – COVID-19 esetében (tehát ha a vírust kapjuk el) ezen kórkép aránya 7-25% közé tehető, illetve 60%-os arányt is mértek. Nem kérdés innentől, hogy mi a biztonságosabb – szögezte le Kemenesi Gábor.

– A helyzet rendkívüli összetett, amely lehetetlenné teszi a biztos állításokat. Amiben gondolkodhatunk azok az eddigi tudományos ismeretek a vírusról az immunitásról és számos egyéb tényezőről. Ne feledjük, amíg a mellékelt térképen látható átoltottság mellett működünk és a világ másik felén újabb és újabb variánsok termelődhetnek ki a járványgócokban, újabb és újabb kihívásokkal kell majd szembenéznünk. A legokosabb tehát amit tehetünk – oltassunk – zárta a bejegyzést a szakember.

Hogy lesz-e negyedik hullám, az úgy tűnik, megosztja a hazai szakértőket. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora nemrég arról beszélt, ott, ahol ilyen magas a koronavírus elleni átoltottság, mint Magyarországon, nem fog bekövetkezni negyedik hullám.