Képviselőink 323 millió forinttal tartoznak magánszemélyeknek

Képviselőink 323 millió forinttal tartoznak magánszemélyeknek

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola diplomaosztó ünnepségén 2018. június 22-én (MTI Fotó: KKM)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Milliókkal tartozik magánszemélyek felé Szijjártó Péter és Rogán Antal – derült ki a G7 cikkéből, ami a parlamenti politikusok adósságait vette számba. Az összesítés szerint a kormánypártok képviselői jelentősebb tartozást halmoztak fel ismeretlenek felé, mint az ellenzékiek. Magánszemélyek felé fennálló adósságok esetében egyébként nem kell közölni, ki volt az, aki kölcsönadta a pénzt. Ahogy a G7 is megjegyzi, ráadásul nem is büntethető a képviselő, ha nem a valós helyzetet tünteti fel, így túlzottan nem kell aggódniuk a politikusoknak.

Az össztartozás mértéke egyébként 323 millióra csökkent a tavalyi 352, és tavalyelőtti 341-hez képest. Mindez elsősorban Szatmáry Kristóf számlájára írható, aki 34 millió forintos adósságától szabadult meg rövid idő leforgása alatt. Rejtély, hogy miből törlesztett, miután a G7 szerint céges érdekeltségeiből sem vett ki osztalékot. Egyik vállalkozása, a Szatmáry-Hungary Kft. viszont még nem adta le tavalyi beszámolóját, a képviselő pedig megvált a Szatmáry Kft.-ben való 24 százalékos tulajdonrészétől is, így meglehet, innen volt a pénz a törlesztésre. A lap megkeresésére a politikus nem reagált.

Több politikus tartozása évek óta nem csökkent egy fillérrel sem. Szijjártó Péter szüleitől kapott 30 millió forintot házvásárlásra, míg Rogán Antal kabinetminiszter tartozása 18,2 millió forintra rúg. Becsó Zsolt 15, L. Simon László pedig 28 millió forintos magánkölcsönt kapott, és tüntetett fel az új Országgyűlés megalakulása után közzétett vagyonnyilatkozatában is. Pesti Imre 17, Tasó László pedig 11 millióval tartozik magányszemély felé. Kósa Lajos viszont meg tudott adni ötszázezret egy ismeretlennek. Remélhetőleg ezúttal nincs oka aggódnia Kósának, akinek az utóbbi időkben meggyűlt a baja a nagy pénzeket ajánló titokzatos ismeretlenekkel. A politikus tartozása így „már csak” tizenötmillió forintra rúg.

Lázár Jánosnak két éve negyvenmilliós tartozása volt, ez idén már csak harmincra rúg, míg Móring József Attilának sikerült hatmillióra csökkenteni a tartozását. Az MSZP-sek közül Burány Sándornak van magánszemély felé fennálló négymilliós tartozása, míg a független Szabó Tímea évek óta lóg szintén ugyanennyivel.

A G7 megkérdezte a politikusokat is, a Fidesz-frakcióból egyedül L. Simon László válaszolt, szerinte ez magánügy. A Jobbik frakcióját nemrég elhagyó Dúró Dóra nyilatkozatában 7,5 milliós adósságot találunk. Ő elmondása szerint házvásárlásra kért pénzt. Sneider Tamás frissen megválasztott Jobbik-elnök 3,5 milliót kért kölcsön, lakásfelújításra.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.