Kereskedelmi szövetség: megugrott a boltokban a koronavírus-fertőzések száma

Kereskedelmi szövetség: megugrott a boltokban a koronavírus-fertőzések száma

Vásárlók egy nyíregyházi szupermarketben a 19 órai boltbezárás előtt 2020. november 11-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már a napi működést is veszélyezteti a kereskedelemben a koronavírus-járvány harmadik hulláma – írja a Magyar Nemzet néven megjelenő lap. A lap szerint az iparági szervezetekhez mérettől, üzlettípustól függetlenül az elmúlt napokban több helyről is érkeztek olyan jelzések, hogy a kiskereskedelmi egységekben megugrott a koronavírus-fertőzések száma.

Különösen riasztó, hogy a vírus a sokak által látogatott élelmiszerboltok alkalmazottainak körében terjed a leginkább. De az élelmiszerboltok mellett a különféle iparcikküzletekben, raktárakban és központi áruelosztó bázisokon is felütötte a fejét az agresszív vírusváltozat. 

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a boltosok a napi 8–10 órás műszakokban, hétvégéken pedig a fokozott, gyorsan cserélődő vásárlótömegben különösen ki vannak téve a megfertőződés veszélyének. Mindezek alapján lehetséges, hogy nem lesznek elegendőek a kiskereskedelemben eddig megszokott védekezési előírások a koronavírus-járvány harmadik hullámában.

Jelezte, ha tovább nő a fertőzöttség, akkor az már rövid távon veszélyeztetheti a most is korlátozott nyitvatartást.

– A magyar vállalkozások képviseletében levélben kértünk segítséget Kásler Miklós egészségügyi minisztertől azért, hogy az élelmiszerboltokban dolgozó kollégák mielőbb védettebb közegben dolgozhassanak, és hozzá tudjanak jutni a vakcinához – mondta Neubauer Katalin.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője is megfontolandónak nevezte a plázák és az iskolák ideiglenes bezárását. „Például az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, posták, bankok maradjanak nyitva – mondta.”