Kéri László: Ez volt Orbán Viktor legnagyobb traumája, azóta sem tudta feldolgozni

Kéri László: Ez volt Orbán Viktor legnagyobb traumája, azóta sem tudta feldolgozni

Kéri László és Szerető Szabolcs a Kompország felvétele előtt (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor falusi self-made man-ként kezdte, radikális utcai harcosként folytatta, de volt álruhába bújt Mátyás király, Európa legfiatalabb miniszterelnöke, nemzetközi tényezővé váló politikus, most pedig éppen a Nemzet Atyja szerepkörrel barátkozik – mondta Kéri László Kompország című műsorunkban. A politológus arról is beszélt, hogy Orbán Viktor legnagyobb traumája az volt, amikor 1993 és 1994 fordulóján néhány hónap alatt az agyonszeretett Fideszből agyonutált pária lett, 52 százalékos támogatottságról pár százalékra zuhantak vissza, és alig jutottak be a parlamentbe. Ezt a kudarcot azóta sem tudta feldolgozni – véli Kéri.

Ezután találta ki magának a polgári oldal megteremtője szerepet, mert meggyőződése volt, hogy ha átáll a politikai paletta másik oldalára, '98-ban megnyerheti a választásokat. – Kinevettem, azt gondoltam, ezt az átváltozást nem fogják elhinni az egykori farmerdzsekis, borostás, liberális lázadónak. Az első rendezvényre azonban teljesen átalakult: frissen borotválva, öltönyben jelent meg, és archaikus nyelven beszélt. Csak bámultam: ez a krapek ezt is tudja? Megteremtette a keresztény, középosztálybeli politikust és elhitték neki, pedig ő akkor még azt sem tudta, mi a keresztény és mi a középosztály – mesélte a politológus. Amikor 1998-ban győzött, akkor vette magára az újabb szerepkört, az Európa legfiatalabb miniszterelnöke szerepét. „Akkortól fogva nem a kormánynak volt miniszterelnöke, hanem a miniszterelnöknek volt kormánya” – fogalmazott Kéri László.

Szerinte Orbán a mostani, 2015 óta tartó szerepében, amit a nemzetközi tényezővé váló politikus szerepkörével lehet a leginkább leírni, egyre inkább elszáll a Földről. Először a V4-ek vezére akart lenni, de ebből nem kértek a lengyelek és a csehek sem, aztán az európai radikális jobboldalé, ami 2019-ben súlyos kudarccal végződött, és azóta Orbán jóvoltából páriák vagyunk Brüsszelben. Kéri szerint a miniszterelnök a 2024-es európai parlamenti választást is sorsdöntőnek tartja: abban bízik, minden az ő szája íze szerint alakul majd, és újra finanszírozhatja a brüsszeli forrásokból az országot.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg