Kérni fogják a védettségi igazolványokat a Kossuth téri tüntetésen

Kérni fogják a védettségi igazolványokat a Kossuth téri tüntetésen

Jámbor András

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

200 fős stáb biztosíthatja a jövő szombati tiltakozást, amelyet Jámbor András, a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselő-jelöltje hirdetett meg a Diákvárosért és a Fidesz ellen. Jámbor András szerint abszurd a gyülekezés szabályozása, amelyet túl sok részletszabállyal sem láttak el.

– Az elmúlt fél év megmutatta, hogy a Fidesz-kormány aljasságának nincs határa. (...) Kiemelkedik a Diákváros ügye, amiről a kormány végig hazudott. Ott tartunk, hogy a Fidesz a magyar diákok lakhatását és jövőjét árusítja ki azért, hogy a kínai diktatúra elitegyetemét hozhassa az országba – így szól a jövő szombatra szóló demonstráció meghívója.

Az egyelőre még nem dőlt el, hogy az ellenzéki pártok részt vesznek-e a szervezésben vagy segítenek-e a lebonyolításban, és ha igen, hogyan. Jámbor András, az esemény szervezője a Szikra Mozgalom képviselője és országgyűlési képviselő-jelöltje szerint azonban a pártok segítsége nélkül is képesek lesznek biztonságosan megszervezni az eseményt. Ezt azzal indokolta, hogy kampánycsapatának és neki magának is van tapasztalata gyülekezés szervezésében, és tapasztalataik szerint tüntetések biztosítására nem nehéz önkénteseket toborozni.

A jelenleg hatályos szabályozás szerint 500 fő felett védettségi igazolvánnyal, 500 fő alatt pedig anélkül is lehet tüntetni. – Habár rendkívül fontosnak tartjuk a védekezést, ez a szabályozás mind jogilag, mind a tüntetésszervezés gyakorlata szerint teljesen abszurd – írta korábbi közleményében Jámbor András, aki a Magyar Hangnak azt is elmondta: nem járványügyi szakemberek, ezért azt nem tudják eldönteni, hogy járványügyi szempontból indokolt-e védettségi igazolványhoz kötni a tüntetéseket, miközben egy lényegesen több kontaktussal járó 200 fős lakodalom bármilyen korlátozás nélkül megtartható. Ráadásul június 14-től mindenféle gyülekezési korlátozást feloldanak.

Elsősorban azt tartják abszurdnak, hogy a kormány két részre bontotta a szabályozást, és az 500 fő alatti gyülekezést nem kötötte védettségi igazolványhoz. Szervezési szempontból Jámbor szerint ez a szabályozás nehezen betartható és ésszerűtlen, és túl sok részletszabállyal sem látta el a jogalkotó. Így nem világos, hogy a szervezőknek hogy kell eljárnia, ha a tömeg mérete eléri a létszámkorlátot – azon kívül, hogy a rendelet utal a gyülekezési törvényre, amely úgy rendelkezik, hogy rendzavarás esetén a szervezőknek fel kell oszlatnia az eseményt. Kérdés szerinte az is, hogy a sajtó képviselői, akiket a gyülekezési törvény több esetben is külön kezel, beleszámítanak-e a létszámba.

A demonstráció a Hősök terén kezdődik, onnan sétálnak át a Kossuth térre. A kiindulási ponton 12, egymás mellől, időben pedig egymás után induló 500 fő alatti tüntetést jelentettek be, amelyekhez bárki csatlakozhat. A Kossuth téren a különálló tüntetések találkoznak, itt el fogják kérni a védettségi igazolványokat a résztvevőktől. Azoknak, akiknek nincs védettségi igazolványuk, a tér mellett külön 500 fő alatti tüntetéseket jelentettek be, hogy ők is hallhassák majd a beszédeket.