Késve jönnek a nyugdíjak, a kincstár csak utólag tájékoztatott

Késve jönnek a nyugdíjak, a kincstár csak utólag tájékoztatott

(Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a vonatkozó jogszabályok szerint a mai napon kellene megérkeznie a nyugdíjaknak, a jogosultak csak a jövő hét elején kapják meg járandóságukat. Az utalásokban a Magyar Államkincstár illetékes, de a bankok sincsenek a helyzet magaslatán, már ami a tájékoztatást illeti.

Lapunknak több olvasó is jelezte, hogy a délelőtt folyamán nem érkezett pénz a számlájukra nyugdíjfolyósítótól. Köztük akadt olyan is, akinek alig néhány száz forint, vagy még annyi sem maradt a számláján, ők tehát abból lesznek kénytelenek kihúzni a hétvégét, amit a hűtőben, spájzban találnak.

Hogy mi idézte elő a sokak számára aggodalmat okozó helyzetet, csak késődélelőtt derült ki: 11 óra előtt nem sokkal adott ki tájékoztatást a Magyar Államkincstár, ami alapján csak illúzió a fennakadás, valójában „technikai okok miatt” nem érkezett meg több millió ember pénze.

„A Magyar Államkincstár felhívja a figyelmet, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésében. A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg. A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják. A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak el"

– áll a kommünikében. Az sajnos nem derült ki, hogy pontosan milyen technikai okokról van szó, mint ahogy az sem, hogy a helyzetről miért nem adott ki korábban – például ha hiba történt, annak észlelése után nem sokkal – tájékoztatást az intézet.

Néhány bank – köztük az OTP, az Erste, vagy a CIB – már a kincstárt megelőzően hasonló tartalmú tájékoztatást adott ki. Mint közölték, azért nem folyósítják a nyugdíjakat, mert az államkincstár nem utalt. A délelőtti órákban azonban az ország legnagyobb pénzintézetének számító OTP honlapján már hiába kerestük a közleményt, csak a banki termékekről szóló hirdetésekbe botlottunk.

A nyugdíjakat egyébként a hónap 12-ik napjáig kell utalni, s mivel ez szombati nap januárban, ezért pénteken, vagyis ma kellett volna jönnie a pénznek.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a múlt héten tett bejelentést az emelt nyugdíjak utalásáról. Mint a távirati iroda beszámolója szerint elmondta, idén 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, a bankszámlákra január 11-én érkezik a megemelt nyugdíj, a posta pedig január 16-án kezdi meg a kézbesítést; egy átlagos nyugdíj esetében éves szinten 42 ezer forinttal emelkednek a nyugdíjak – mondta az államtitkár január 4-i sajtótájékoztatóján, amelyre egyébiránt a Magyar Hang – szokás szerint – nem kapott meghívót.