Kész a jelentés a Fideszről

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már elkészült a Fidesz politikáját értékelő háromtagú bizottság, az úgynevezett „bölcsek” jelentése, a dokumentum az Európai Néppárt (EPP) elnökének asztalán van – írja a Népszava.

A lap információi szerint a pártcsalád február elején – 3-án és 4-én – összeülő politikai gyűlése dönthet a tavaly márciusban felfüggesztett Fidesz jövőjéről a pártcsaládban. Donald Tusk pártelnök most egyeztet a tagpártokkal, német lapértesülés szerint hamarosan találkozót kezdeményez Orbán Viktorral is.

A Népszavának név nélkül nyilatkozó és az EPP döntéshozatalát közelről ismerő illetékesek nem tudták megjósolni a konzultációk eredményét és a politikai gyűlés határozatát, a következő négy hétben fog eldőlni, hogy milyen sorsot szánnak a Fidesznek. Beszélgetőpartnereik nem igen tartották elképzelhetőnek, hogy a Fidesz megússza az elszámoltatást, és visszatér a kereszténydemokrata pártcsaládba, mintha mi sem történt volna. Valószínűbbnek ítélték a felfüggesztés meghosszabbítását, vagy a döntés néhány hónappal történő elhalasztását, kevésbé a párt kizárását. Lehetőségként számolnak azzal is, hogy végül a Fidesz veszi a kalapját, meg sem várva, hogy határozzanak róla.

Orbán Viktor néhány hete arról beszélt, a Fidesz döntése, hogy marad-e a néppártban, és ez elmondása szerint attól függ, továbbra is balra tolódik-e a politikai tömörülés.