Kész Zoltán felhagyott a politizálással

Kész Zoltán felhagyott a politizálással

Kész Zoltán a kampányzáróján, Veszprémben 2018. április 6-án (Fotó: Facebook/Kész Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A parlamentből való kiesése után visszatért a civil életbe Kész Zoltán, Veszprém volt országgyűlési képviselője. A 2015-ös időközin függetlenként beválasztott politikus három évvel ezelőtt a fideszes kétharmadot bontotta le győzelmével. Idén azonban már nem tudott nyerni, helyette a fideszes Ovádi Péter jutott be az Országgyűlésbe. Veszprém pedig olyannyira nem látszik elpártolni a kormánypártoktól, hogy a nyári időközi önkormányzati képviselőválasztáson a fideszes Kovács Áron nyolcvan százalékot szerzett. Vele szemben csak egy LMP-s jelölt, Zelenák Adrián indult.

A Népszavának nyilatkozó Kész Zoltán szerint ez az eredmény a „nulla mozgósításnak, nulla aktivitásnak” is köszönhető. A volt országgyűlési képviselő elmondta: tájékozódik a közélettel kapcsolatban, aktív közéleti tevékenységet viszont nem vállal. Szerinte itthon mindenki messiást vár, sokan azt, hogy eljöjjön egy magyar Macron, „holott csak 106 közös jelöltre lett volna szükség.” Úgy látja, a választók egyértelművé tették, hogy nem kormányt akarnak váltani, a parlamenti ellenzéki pártok pedig hiteltelenek a szavazók szemében.

Mészáros Lőrinc lapja kicenzúrázta Veszprém parlamenti képviselőjét

Bár minden választási előrejelzés szerint a független Kész Zoltán a legesélyesebb ellenzéki jelölt Veszprémben, ez mégsem számított a helyi megyei lapnak, amikor összeállította, kikre lehet szavazni a hétvégén. Miközben ugyanis az egyes jelöltektől 1000 karakteres bemutatkozást kért a Napló, a kétharmad lebontójának szövegét már nem tette közzé.

Kész szerint az ő esetében az volt a hiba, hogy bár megkétszerezték a szavazatokat a falvakban, ez is kevésnek bizonyult. „De ez most már a múlt. Ha a 2019-es önkormányzati választáson a helyi közösségek egy jó alternatívát dolgoznak ki a fideszes pártkatonákkal szemben, akkor akár a hódmezővásárhelyi modellt követve, sikeres lehet az ellenzék” – tette hozzá. Problémának látja azt is, hogy a választás után voltak olyan ellenzéki politikusok, akik elmondták: ők amúgy nyertek. Kész szerint teljesen vállalhatatlan, amikor teljesen hülyének nézik a saját választóikat, és a kudarcot is sikerként interpretálják. Ismert: az LMP például azt ismételgette április 8-a után, hogy az ellenzéki parlamenti pártok közül egyedül neki sikerült jelentősen növelnie a szavazói számát. Kész úgy látja, teljesen hiteltelenek azok a pártok, amik beülnek egy fideszes kétharmaddal bíró törvénygyárba. A politikus szerint ha ez így megy tovább, nemcsak 2022-ben és 2026-ban, de még 2086-ban is a Fidesz fog kétharmaddal nyerni.

Arra a felvetésre, hogy nem látja túl optimistán a jövőt, úgy válaszolt, hogy inkább a jelent látja pesszimistának. „Az ország jövőjét akkor lehet optimistának tekinteni, ha létrejön egy új alternatíva, alulról építkezve. Olyan emberekkel, akik hajlandóak dolgozni és egy csapatba tudnak verődni. Nem érdekes, hogy jobb vagy baloldaliak, mert a lényeg, hogy Fidesz, vagy nem Fidesz” – mondta.

NER-fenntartó ellenzéki erők

Vajon kinek volna jó, hogy megint csak két választási lehetőség maradjon: az Orbán-rendszer és a régi baloldal?

Kész korábban tanított a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban, a Veszprémi Egyetemen és a szintén helyi Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnáziumban. A kétezres évek közepén még a Fidesz tagja volt, és egy időre a Fidelitas veszprémi elnökének is megválasztották. Navracsics Tibor uniós biztossá választása után üresedett meg a veszprémi parlamenti képviselői mandátum, Kész pedig függetlenként 42,66 százalékkal megnyerte a versenyt. Ellenfele akkor a fideszes Némedi Lajos volt. Emlékezetes, a különféle kamupártok akkor is ellepték a szavazólapot, és még Szepessy Zsolt és Kásler Árpád is versenybe szállt.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.