Kész Zoltán szerint megtrollkodták volna a választást, az érintettek tiltakoznak

Kész Zoltán szerint megtrollkodták volna a választást, az érintettek tiltakoznak

Veszprém látképe (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A veszprémi előválasztást a Demokratikus Koalíció által támogatott Csonka Balázs nyerte. Eközben Kész Zoltán nekiment három másik politikusnak, akik viszont Készt bírálják. Az előválasztási eredményt értékeltük Mesterházy Attilával, Varga-Damm Andreával, Kész Zoltánnal, Katanics Sándorral és Csonka Balázs győztessel.

Nem hagyták magukat megtéveszteni a veszprémi választók a Katanics Sándor, Mesterházy Attila és Varga-Damm Andrea által képviselt hármastól – így fogalmazott lapunknak a város korábbi országgyűlési képviselője, Kész Zoltán. A 2015-ös időközi választás győztesét azért hívtuk fel, hogy az előválasztás eredményéről kérdezzük őt. A versenyt nagy többséggel nyerte a Demokratikus Koalíció által támogatott Csonka Balázs ügyvéd, míg Mesterházy Attila a második helyen végzett. Csonka 3689 szavazatot kapott, Mesterházy csak 1821-et.

Hogyan alakult az előválasztás?

A Kész által emlegetett Katanics a Demokratikus Koalíció korábbi veszprémi elnöke, egykori MSZP-s politikus. Korábban beszámoltunk már róla, hogy Katanics és támogatói nehezményezték Csonka indítását, szerintük a DK nem kérte ki erről a helyi szervezete véleményét. A DK viszont nem tágított, sőt, még fegyelmit is belebegtetett Kataniccsal szemben. Utóbbi végül ki is lépett a pártból, és civil jelöltként, a Momentum támogatásával szeretett volna indulni, de ezt a DK hevesen ellenezte, végül pedig a pártelnökök döntöttek arról, hogy Katanics nem indulhat. Mindezt úgy, hogy Katanics megfelelt volna minden feltételnek, ami az előválasztáson való induláshoz kell. A Lovassy László Gimnázium korábbi igazgatója bírálta az egész eljárást, később viszont azt írta, nem nyilatkozik már az ügyben egy ideig, mert ideje lezárni azt a háborút, amit szavai szerint nem ő indított. A DK-vezetéstől egyébként azt a választ kapta előzőleg, hogy nem elégedettek a korábbi eredményével, illetve hogy most egy olyan jelöltet támogatnának, akinek a neve nem kötődik annyira a párthoz.

Varga-Damm Andrea 2015-ben a Jobbik jelöltjeként indult az időközi választáson, itt ismerhette meg őt az országos nyilvánosság. Ezt követően a pártban politizált tovább, majd 2018-ban országgyűlési képviselő lett. A Jobbikon belüli harcok viszont elérték őt is, távozott a pártból, nemrég pedig megalapította a Reformereket.

Mesterházy Attila MSZP-s politikus, korábbi pártelnök volt a szocialisták veszprémi jelöltje, őt támogatta a Párbeszéd is. A DK mellett az LMP pedig Csonka Balázs mögé állt be. Mesterházy neve is felmerült az országos kampányban, Fekete-Győr András többször is felszólalt ellene, és arra biztatott, hogy a választók szavazzanak ellene. Kérdeztük erről Mesterházyt korábbi, a veszprémi előválasztásról szóló nagy cikkünkben is, amiben megszólalt Gerstmár Ferenc LMP-s önkormányzati képviselő, illetve Kész és Csonka is.

Kész Zoltán: Nem hagyták magukat a választók megtéveszteni

Kész Zoltán nem indult az előválasztáson, ugyanakkor ő is Csonka Balázst támogatta. Kész szerint az eredmény kapcsán érdemes észrevenni: kevés olyan körzet volt, ahol a DK által támogatott egyéni jelölt közel dupla annyi szavazatot kapott, mint Dobrev Klára. Itt pedig ez történt, ami szerinte fontos jele annak, hogy a bizonytalan és civil szavazók is Csonkát támogatták. Dobrevre a körzetben 2046-an szavaztak, Karácsonyra 1612-en, Márki-Zayra 1224-en, Jakabra 657-en, Fekete-Győrre pedig 219-en.

Nem volt eddig kicsit a háttérben Csonka? – kérdeztük Készt. Hiszen ismertségben nyilván előzi jelenleg Mesterházy, de Katanics is. Kész az elmondása szerint nemrég beszélt Csonkával is, aki úgy fogalmazott neki, hogy most kezdődik a munka érdemi része. – Csonka Balázs új arc, egy jó jelölt – fogalmazott Kész. A volt parlamenti képviselő szerint „nem hagyták magukat a választók megtéveszteni, miközben Mesterházy, Katanics és Varga-Damm hármasa széttrollkodta volna a választást.” (Katanics és Varga-Damm Andrea az előválasztás lebonyolításának módját kritizálták, így kerülhettek a képbe.)

Csonka Balázs: A civilség hangsúlyozására szólítottak fel a szavazók

Még nem nagyon értékelte ki a számokat, de első blikkre látványos számára, hogy lényegesen többen támogatták őt, mint az „anyaszervezetét” – mondta megkeresésünkre az előválasztás nyertese, Csonka Balázs. Ebből pedig azt a következtetést vonta le, hogy ő ugyan a DK által támogatott, de független jelölt, az emberek pedig a függetlenség vagy civilség hangsúlyozására szólították fel.

Csonka is elismerte, hogy továbbra sem a legismertebb figura, viszont a számokból azt olvassa ki, hogy ebben a változás iránti igény, a múlt elleni protesthangulat is megnyilvánult. – Én vagyok az új hús, viccesen azt mondanám, hogy nem is Csonka, hanem Sonka Balázs – jegyezte meg. Elmondása szerint az előválasztási kampány során a Facebookon, különböző kommentekben érték olyan kritikák, amiket a mások részéről folytatott negatív kampánynak tud be. Ezek közt tartja számon, hogy egyesek szerint ő csak egy ismeretlen ügyvéd lenne. Csonka lapunknak azt mondta, nem személyeskedni szeretnének, hanem a legszigorúbb szakmaiságra koncentrálni. Kész mondatára így nem is kívánt reagálni, „nem akarok mással foglalkozni, nem akarok mást bántani még akkor sem, ha engem bántanak.”

Az előválasztás győztesénél rákérdeztünk arra is, demokratikus szempontból szerinte belefért-e, ahogy Katanics számára nem engedélyezték végül az indulást. – Szerintem nem volt aggályos Katanics indulásának elutasítása, ennek volt egy megfelelő indoka, ami plauzibilis indok szerintem. Az egy más dolog, hogy Sándor ezt az indokot nem nagyon kommunikálja. Előzetesen is végig kell menni az induláshoz egy akadályversenyen, ennek a teljesítése jogosítja fel az embert, hogy előválasztási résztvevő legyen. Az, hogy milyen az akadálypálya, más kérdés, de mindenhol van ilyen akadálypálya, minden demokráciában létezik hasonló – tette hozzá.

Mire számít a továbbiakban, mik lehetnek a kampány főbb témái? – kérdeztük. Csonka elmondta, neki ügyvédként a legfontosabb témája az alkotmányozás, de persze foglalkozik veszprémi ügyekkel is. – Veszprémben elkerülhetetlen változások elé nézünk, és ahhoz, hogy a város a győztes oldalon legyen, kell egy integratív személyiség, aki jól tud együtt működni Veszprém és a környékbeli települések vezetésével, meg a reményeim szerinti új kormánnyal – mondta. Ezek szerint arra számít, hogy ő jól tudna együtt működni a veszprémi fideszes városvezetéssel, Porga Gyula polgármesterrel? Csonka erre úgy válaszolt, Porga Gyuláék erre, egy együttműködésre nyitott személyiséggel találkoznának. A veszprémi Fidesz egyébként mostanában ugyanúgy belevetette magát a Gyurcsány-ellenes központi kampányba, ahogy más önkormányzatok is. Ez némiképp meglepő lehet, miután Veszprémben inkább polgáribb hangot szokás megütni – emlékezetes, itt indult korábban rendre Navracsics Tibor korábbi miniszterelnök-helyettes is.

Ha már az alkotmányozást említette, megkérdeztük azt is, mit gondol az olyan ellenzéki nyilatkozatokról, miszerint akár feles többséggel is lehetne alkotmányozni. Beleférne ez a jogállami keretek közé egyáltalán? – Van részigazsága Karácsonynak meg Vörös Imrének, Halmai Gábornak és Dobrev Klárának, a vélemények összességéből lehet majd dolgozni. Ha ezeket a véleményeket akár egy konferencia keretében alaposan átbeszéljük, akkor lehet eredményeket elérni. De most nem is arról a legfontosabb beszélnünk, hogy ötven százalékkal vagy kétharmaddal mit lehet csinálni, hanem hogy legyen egyáltalán elég ember, aki ránk szavaz. Nyilván teljesen más taktika kell ahhoz, ha kétharmados és ahhoz, ha feles többség van, de nem szabad elspórolni azt, amit a Fidesz elspórolt, hogy a társadalommal mindent alaposan körüljárjunk – fogalmazott.

Katanics Sándor: Az ellenzék egy része úgy döntött, korlátozza a választók lehetőségeit

Kerestük Katanics Sándort is, akit kérdeztünk az előválasztás értékeléséről, illetve Kész mondatáról egyaránt. – Szomorúan tapasztalom, hogy Kész Zoltán nem tiszteli a választók érdekében végzett munkánkat. Azért is szerepelt rosszul 2018-ban, mert akkor sem tisztelt már magán kívül senkit, a valamikori választóit sem – jelentette ki a veszprémi politikus.

Katanics úgy látja, az előválasztás eredménye nem arról szólt, hogy melyik jelölt mennyire volt alkalmas helyben, hanem arról, hogy melyik ellenzéki párt vagy civil tömörülés miniszterelnök-jelöltje mennyire támogatott jelenleg a szavazáson résztvevők körében. Szerinte tavasszal nehéz lesz ebben a választókerületben úgy nyerni, hogy „az ellenzék egy része is úgy döntött, korlátozza a választók lehetőségeit és nyilvántartásba vett jelöltet is kizárt az előválasztás folyamatából”. Katanics szerint Kész alkukat kötött pártvezetőkkel, Mesterházy Attila és Varga-Damm Andrea pedig a választókat képviseli, ahogyan ő is teszi.

Varga-Damm Andrea: A DK térnyerése akár a Fidesz győzelmét is hozhatja

Kerestük Varga-Damm Andreát is, akinek ugyanezeket a kérdéseket tettük fel. A független országgyűlési képviselő szerint nem az a lényeg, hogy Csonka Balázs milyen százalékkal nyert, hanem hogy mennyien mentek el erre az előválasztásra, s hány szavazatot kapott a győztes. A Jobbik korábbi politikusa az összellenzék pártjai helyében nem lenne Veszprémben boldog, mert a részvétel szerinte azt mutatta, hogy az ellenzéki választókat sem érdekelte ez az előválasztás. – A DK szavazóit viszont itt és az egész országban is érdekelte, így egy következtetést vonhatunk le mindössze. Azt, hogy ebben a választókerületben van 3689 DK-szavazó – mondta.

Azért van esélye a választáson szerinte Csonkának? – kérdeztük. Varga-Damm Andrea szerint „az ő esélyei nullák”, a taktika pedig az volt, hogy „komoly súlyú politikusokat megpróbáljanak kiszorítani a választáson való részvételből.” Ez a három évvel ezelőtti parlamenti választás alapján azt jelenti szerinte, hogy ha a DK akarja megméretné magát egyedüliként, akkor a fideszes jelölt körülbelül hetven százalékot fog kapni. – A 2018-as több mint 27 ezer szavazónak mindössze 20 százaléka vett részt ezen a választáson, ha azt feltételezzük, hogy csak ellenzéki szavazó ment el. De tudjuk, hogy fideszes szavazók is elmentek, így még rosszabb a helyzet. Beigazolódott, amit régóta mondtam, a DK ellenzéken belüli térnyerését igazoló választás ez, de egyúttal annak veszélyét hordozza, hogy a Fidesz nyeri a 2022-es választást – mondta a Reformerek politikusa. Kérdeztük arról is, az ő pártja mit tervez a jövőben, de ezzel még várna, egyelőre értékelni szeretnék a helyzetet.

Mit gondol Kész Zoltán kritikájáról? – kérdeztük. – Mindig bízhatunk Kész Zoltán végtelen ostobaságában. Volt ő már fideszes, szoci, jobbikos, LMP-s. Most ezek szerint DK-s – válaszolta erre Varga-Damm Andrea. (Kész a Fidelitas veszprémi elnöke volt 2004-ben, méghozzá Navracsics Tibor felkérésére. Később függetlenként indult a választáson, de támogatták őt az említett ellenzéki pártok.) Varga-Damm Andrea szerint nem véletlen, hogy a 2015-ös egyéni győzelmet követően „azért nem választották újra, mert értékelhetetlen volt képviselőként a munkája. Ha már trollkodásról beszélünk, akkor inkább arra használhatnánk ezt a szót, hogy ezzel az előválasztással megtrollkodta a DK az egész ellenzéki erőteret. Ebben nagy segítsége Veszprémben az éppen Jobbik által alapított CIVITAS Intézet igazgatója, Kész Zoltán, akiknek kutatásai sem álltak helyt az eredmények láttán.” A politikus szerint a Fidesz érdeke az a választókerületben, hogy a nyerésre esélytelen jelölt maradjon 2022-ben egyedül. – Én egyébként inkább tartozom ebbe a megnevezett trióba, mint az emberek megtévesztésére és félrevezetésére szerveződött társaságba – mondta.

Mesterházy Attila: Nem bírtunk az 5+1 pártlogóval

Kerestük Mesterházy Attilát is, a vereségről, Kész kritikájáról és a jövőről kérdezve őt. Az MSZP-s politikus úgy értékelt, az 5+1 (DK, Jobbik, MMM, Liberálisok, LMP és a Momentum) pártlogóval, a mögöttük álló elkötelezett szavazói tömeggel nem bírtak. Az első három nap után látták, hogy nagyon fegyelmezettek a pártok szavazói, követük a pártjuk iránymutatását mind a miniszterelnök-jelölteket, mind az egyéni jelöltet illetően. – Ezt megtapasztalva mi már egy hete nem „izgultunk” az eredmények miatt. Ettől függetlenül az utolsó pillanatig kampányoltunk a településeken, ezért még hálásabb vagyok a csapatomnak, hogy a végig kitartottak – mondta.

Mi várható ezek után, indulhat-e Mesterházy a közös listán? A politikus elmondása szerint a listájukról majd az MSZP vezetése dönt, ahogy ez lenni szokott, ezzel kapcsolatos egyeztetések viszont még nincsenek. Amennyiben nem lesz a listán, végzi addig képviselői feladatait, „én vagyok az egyik legaktívabb képviselő a Parlamentben”. Emellett tovább dolgozik a NATO Parlamentben, és „természetesen az ellenzék kampányát is segíteni fogom, helyben és országosan egyaránt.” Mesterházy nemrég a Pegasus-megfigyelések ügyéről érdeklődött több hivatalnál, azt a választ kapta, hogy ellenzéki parlamenti képviselőket nem figyeltek meg.

Kész mondatát nem érti Mesterházy. Elmondása szerint ő több mint ezer veszprémitől kapott személyesen bizalmat aláírás formájában, hogy indulhasson a választáson, a kampányt tisztességesen végig csinálták, a végeredményt pedig természetesen tudomásul veszi. – Erről szólt az előválasztás, hogy kiválasszuk demokratikusan, ki legyen az ellenzék közös jelöltje. Varga-Damm Andrea engem támogatott, ahogy Kész Zoltán pedig a DK-s versenytársamat. Mindkettőjüknek joga volt ehhez. Andrea nagyon lelkiismeretesen dolgozik a választókért, kiválóan felkészült jogász, politikus. Katanics Sándorral kapcsolatban pedig én azt tapasztaltam – és őt már a Lovassy gimnázium óta ismerem –, hogy megállás nélkül harcol a Fidesz ellen, képviseli keményen a választói körzetét és fantasztikusan jó tanár mellesleg – mondta az MSZP-s politikus. Katanics pedig szerinte semmilyen formában nem szólt bele az előválasztási küzdelmükbe. Mesterházy önmaguknak, kormányváltást akaró politikusoknak azt ajánlja, ne egymással küzdjenek, hanem a Fidesszel, mert egymás támogatása, azaz az összefogás nélkül szerinte a rendszerváltás ügye kudarcra van ítélve.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Facebook-oldalán reagált Katanics Sándor az előválasztáson győztes Csonka Balázs szavaira. „Nem az emberek, hanem egy szűk tanácsadói kör »találta ki« jelenleg jól eladható formának ezt a független jelölt történetet ügyvéd úr számára. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy még év elején kérte a felvételét a Demokratikus Koalíció párttagjai sorába. Sajnos mi nem tudtuk akkor felvenni, mert a pandémia a taggyűlések megszervezését idősebb tagjaink védelmében akkor még nem tette lehetővé, és a tisztújítás is elhúzódott a járvány miatt, addig pedig tagfelvételt nem volt lehetőségünk megszervezni” – írta a veszprémi politikus, hozzátéve azt is, hogy Csonka egyébként korábban volt már a 4K! alelnöke. „Az előválasztáson egyébként annyi szavazatot kapott, amennyit az őt támogató szervezetek pártelnökei kaptak együttesen. Fegyelmezett szavazók vettek részt a választáson, a jelölt személyével, azzal, hogy mennyire alkalmas a feladatra, eddig még nem foglalkoztak. Hamarosan eljöhet az az idő is, hogy fognak” – jegyezte meg továbbá a cikkünk megosztása mellett.