Két iskola is zárva marad Somogyban

Két iskola is zárva marad Somogyban

Képünk illusztráció

Fotó: Shutterstock

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zárva marad két somogyi település, Kisbarátapáti és Kálmáncsa iskolája is – írja a Sonline.hu. Az egyébként kis létszámú iskolák diákjai a szomszédos településeken folytatják tanulmányaikat.

A cikk szerint évtizedek óta működött a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Kisbárapátiban. Korábban még csaknem 100 gyerek járt az iskolába, az utóbbi években azonban már egyre kevesebb. Az elmúlt tanévben mindösszesen kilenc diák koptatta ott a padokat.

A Siófoki Tankerületi Központ tájékoztatása szerint ugyanakkor nem zárták be az intézményt, „csupán szüneteltetik az oktatást a következő tanévben”. Keszegné Csordás Krisztina, Kisbárapáti polgármestere a portálnak elmondta, a pedagógushiányra és a kevés diákra hivatkozva döntött úgy a tankerület, hogy szünetelteti az oktatást a faluban. – Tavaly is ugyanebben a cipőben jártunk, és majdnem bezárt az iskola, de akkor sikerült megmentenünk az intézményt még egy évre – hangsúlyozta a polgármester. Akkor találtak tanárt, aki vállalta, hogy oktat, az idén azonban sikertelen volt a próbálkozásuk. Viszont, ha ez meg is oldódott volna, akkor sem biztos, hogy megmenthették volna az iskolát, mert a településvezető szerint több szülő is úgy gondolta, hogy gyermekének jobb helye lesz az andocsi iskolában.

Kálmáncsán szerdán tájékoztatták a szülőket, hogy a következő tanévtől másik iskolába kell járatniuk gyermeküket. Tizenöt fiatal járt egyébként az intézménybe, őket falubusszal szállítják majd az új iskolába, Homokszentgyörgyre.