Két osztály karanténba került a budapesti Kempelen Farkas Gimnáziumban

Két osztály karanténba került a budapesti Kempelen Farkas Gimnáziumban

Egy székesfehérvári iskolát készítenek elő az érettségire (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két osztály karanténba került a dél-budai Kempelen Farkas Gimnáziumban – vette észre a Magyar Hang az iskola honlapjáról. A közlemény szerint Budapest Főváros Kormányhivatala XI. Kerületi Hivatalának Népegészségügyi Osztálya a 10.a és a 10.b osztály számára 2020. szeptember 16. és 2020. szeptember 26. között digitális oktatást rendelt el.

A Magyar Hang telefonon kereste Békefi Gábort, a gimnázium igazgatóját, aki nem kívánt nyilatkozni, és neheztelésének adott hangot, amiért a sajtó az ehhez hasonló eseteket meg akarja írni. Elmondta: megfelelően informálta az érintett szülőket, és a dolgok a maguk útján haladnak. Azt megerősítette, hogy találtak fertőzött diákot az iskolában, arról azonban nem nyilatkozott, hogy hány főről van szó, és arról sem, hogy valamelyik iskolában tanító pedagógust érinti-e a koronavírus-fertőzés.

Néhány napja egy szombathelyi iskola hét osztályát küldték karantéba, A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola egyik pedagógusa megfertőződött a koronavírussal, ezért a karantén az összes osztályt érintette, amelyet tanított. Olyan eset is történt az elmúlt napokban, hogy egy iskolában több tanár is megfertőződött, ám a kormányhivatal ennek ellenére napokig nem lépett. A miskolci Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskola vezetése szokatlan nyíltsággal és elkeseredéssel ír arról az iskola honlapján, hogy hiába egyre több a fertőzött náluk, nem kapnak segítséget a minisztériumtól, illetve a hatóságoktól. 

Az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskolában is pozitív lett egy alsó tagozatos diák tesztje, itt az érintett tanuló osztályát és négy pedagógust helyztek karanténba szeptember 26-ig.

A Lauder Javne közösségi iskolában több, összesen 30 fertőzöttet találtak. A Hvg.hu beszámolója szerint huszonegy tanuló és kilenc tanár koronavírusos. Horányi Gábor, az intézmény főigazgatója elmondta: az iskolakezdés előtt osztálykirándulásokon voltak a gyerekek, rajtuk az erre a célra létrehozott közösségi alapból végeztek PCR-szűrést, így találtak négy pozitív esetet. A mostani fertőzések nagyrészt hozzájuk köthetők.

Olyan iskola is volt, amely rövid időre teljesen online oktatásra állt át: a Tatai Református Gimnáziumba először szerdán mehettek be újra a tanulók: a Kemma.hu tudósítása szerint az iskola egyik tanárának szeptember 5-én, szombaton lett pozitív a tesztje. A hatóság még akkor, a hétvégén elvégezte a kontaktvizsgálatot, aminek eredményeként 27 tanárt és egy teljes osztályt helyeztek karanténba, és végül az a döntés született, hogy szeptember 15-ig az egész iskolát bezárják.

A tavaszi tapasztalatok alapján döntött úgy a kormány, hogy az oktatást a hagyományos módon indítja el, mondta el Kásler Miklós az Életközelben videósorozat legújabb részében. Az oktatásért is felelős emberi erőforrás miniszter kizártnak tartja, hogy mindegyik osztályban feltűnik a koronavírus. Több mint 13 ezer helyszínen folyik oktatás, a miniszter szerint ezrelékben mérhető az érintettség, ezt a helyzetet pedig uralni lehet.