Két uszoda is kiszaladt a IX. kerületi iskolák alól

Két uszoda is kiszaladt a IX. kerületi iskolák alól

A Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskola pedagógusai az üresen álló medencében emlékeztek meg a sztrájk napján arról, hogy iskolájuk uszodája már két éve nem üzemel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyobb beruházásokat vagy felújításokat nehezen tudnak kigazdálkodni az iskolák, illetve az őket fenntartó tankerületek: ezt mutatja az is, ami Budapest IX. kerületében, a Ferencvárosban történt. A kerületben már két, testnevelés órákra alkalmas tanuszodának kellett bezárni műszaki problémák miatt. Az egyik uszoda két éve nem használható, de megoldás egyelőre nincs.

Bizarr születésnapot ünnepeltek a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusai január 31-én, amikor a pedagógusok figyelmeztető sztrájkját tartották: a tanárok az üres úszómedence közepén, egy gyertyákkal feldíszített tortával emlékeztek meg arról, hogy már két éve nem üzemel az iskola tanuszodája. Február 1-től pedig egy másik kerületi tanuszoda, a Lobogó utcai is bezárni kényszerült a szűrőberendezés meghibásodása miatt, és azóta sem nyitott ki. Egyhamar ebben sem várható változás: az uszoda szülőknek szóló tájékoztatójában az olvasható, hogy a műszaki hibák kijavítása várhatóan nem oldódik meg olyan gyorsan, mint azt mi várták, „mert még sajnos a probléma feltárása sem kezdődött el”.

A tanuszodák esetében olyan, úszástanulásra szolgáló, kis medencékről van szó, ahová többnyire iskolai osztályok járnak testnevelés órára: e két uszodát látogatta az összes kerületi alsó tagozatos és a hatodik-hetedikesek egy jelentős része.

A Molnár iskola uszodája régóta haldoklott Steiger Péter testneveléstanár, edző elmondása szerint, a működését végül Budapest Főváros Kormányhivatalának népegészségügyi osztálya megtiltotta. – Toldoztuk-foldoztuk, mert sosem kapta meg az iskola az igényelt pénzt. Egyszer aztán bezárták. Fából vannak a nyílásszárók és az öltözőszekrények, és a párás levegőben lepergett róluk a festék, emiatt nem lehetett rendesen kitakarítani, fertőtleníteni – mondta el a két évvel ezelőtt történtekről a pedagógus. A testneveléstanár szerint ekkor egy kisebb felújítással meg lehetett volna oldani a helyzetet, mert a 2000-ben átadott uszoda még elfogadható állapotban volt. Idővel viszont kikapcsolták a gépészetet és leengedték a medence vizét, most már a víz is el van zárva, a falban csőtörés volt, és két év alatt tovább amortizálódott a korábban működő gépészet is. – Nálunk a testnevelés órák úgy vannak kialakítva, hogy a sport tagozatos osztályoknak hat testnevelés óra van, elsőtől ötödik osztályig ebből heti két úszás, amit két éve nem tudunk megtartani. Ebben a két órában most tornatermet sem tudunk adni nekik – számolt be.

Bár az uszodát egy közlemény kíséretében zárták be, amely szerint felújítás kezdődik, azóta sem történt semmi. Ahogy minden, az iskolák üzemeltetésével kapcsolatban felmerülő probléma, úgy ez is a Belső-Pesti Tankerület hatáskörébe tartozik, ám a Magyar Hang hiába kereste a tankerületet, nem reagáltak a megkeresésre, és nem kívánt nyilatkozni az iskola igazgatója sem, így nem lehet tudni, milyen egyeztetések zajlottak a tankerület és az intézmény között az ügyben, mennyibe kerülne a felújítás.

A IX. kerületi önkormányzat munkacsoportot alakított a Molnár Tanuszoda működőképessé tétele érdekében. A munkacsoport tagjai helyszíni bejárást is tartottak korábban, ezen azt állapították meg, hogy „a Népegészségügyi Osztály által felvetett problémák kijavítása és a gépészet kijavítása vagy cseréje után az uszoda működőképes, az épület jól karbantartott”.

Az uszoda fenntartása nem az önkormányzat, hanem a tankerület feladata, azonban számos kerületben és településen előfordul, hogy az önkormányzat anyagilag is támogatja az iskolaépületek felújítását. Erre a IX. kerületi önkormányzatnál is van szándék: Szilágyi Zsolt (Jobbik) önkormányzati képviselő elmondása szerint egyelőre 5 millió forintot különített el az önkormányzat erre a célra. Hogy mennyit tudna az önkormányzat ezen felül az uszodára szánni, az elmondása szerint attól függ, hogy a zárszámadás elfogadása után mennyi pénz áll majd rendelkezésre a költségvetésükben hasonló célokra. A képviselő kezdeményezte, hogy az önkormányzat városüzemeltetési irodája megkezdhesse a felmérést és a tervezést, ám ez a munka elmondása szerint még nem fejeződött be, így azt sem lehet tudni, mennyibe kerülhet az uszoda rendbetétele. Ez májusban derülhet ki, amikor elmondása szerint próbaüzemet tartanak, ennek során kiderülhet, mekkora műszaki problémák vannak az uszodával, és körülbelül mennyibe kerülne ezek kijavítása. A képviselő úgy értesült, hogy a tankerület már elkezdte megszervezni az uszodai szekrények cseréjét.