Kettő kétcsillagos étterme lett Magyarországnak

Kettő kétcsillagos étterme lett Magyarországnak

Pesti István a Platán Gourmet konyhájában (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pesti István nevével fémjelzett Platán Gourmet az első hazai vidéki vendéglátóhely, amely megkapta a legnagyobb presztízsű gasztronómiai elismerést, a Michelin-csillagot, ráadásul mindjárt kettőt. Mellette a Szulló Szabina és Széll Tamás vezette budapesti Stand 25 is két csillaggal lett gazdagabb.

A tatai Platán Gourmet nemcsak az első hazai vidéki étterem, amelyet Michelin-csillaggal ismertek el, de a Pesti István séf által vezetett étteremnek a Michelin Guide mindjárt két csillagot ítélt meg. A Michelin Guide szerint két Michelin-csillagot annak az étteremnek adnak, ahol nemcsak csúcsminőségű alapanyagokat használnak, és egyenletesen magas színvonalon készítik el a különleges ízvilágú ételeket, de ahol a séf személyisége és tehetsége nyilvánvalóan tükröződik a kifinomult és ihletett fogásokon.

Az ugyancsak a tatai Platánban működő Platán Bisztró bekerült az első önálló magyarországi Michelin-kalauz, a Michelin Guide Hungary Selection 2022 kiadványba, amely 62 hazai éttermet ajánl. A Platán Bisztrót az átadáson Futó Gergely Head Chef képviselte. Az elismeréseket csütörtök este a budapesti Millenárison adták át. 

A két kétcsillagos, fine dining koncepciójú étterem mellett lett új egycsillagos hely is, de új, Bib Gourmand minősítést kapott éttermeket is köszöntöttek. Összesen kilenc magyar étterem kapta meg eddig a legrangosabb gasztronómiai minősítést, de idén először Zöld-Csillag minősítéseket is kiosztottak. 

Hét étterem nyert el egy Michelin-csillagot: Esztergomból a 42 (Barna Ádám), Budapestről pedig a Babel (Kaszás Kornél), a Borkonyha (Sárközi Ákos), a Costes (Koppány Levente), az Essencia (Tiago Sabarigo), a Rumour (Rácz Jenő) és a Salt (Tóth Szilárd). Zöld csillag minősítést kapott éttermek: Salt – Budapest, Onyx – Budapest, Graefl Major Kétútköz – Poroszló, Almalomb Étterem – Hosszúhetény.

A csillagos éttermeken kívül az alábbi éttermek kaptak Bib Gourmand minősítést: Anyukám mondta – Encs (Dudás Szabolcs, Dudás Szilárd), Kistücsök Étterem – Balatonszemes (Csapody Balázs), Mór24 – Balatonfüred (Almás Edit, Albrecht Tamás), Bistro Sparhelt – Balatonfüred (Elek Balázs), Macok Bisztró – Eger (Macsinka János), Casa Christa – Balatonszőlős (Forrai Miklós).

– Mindig is hittem benne, hogy a magas minőséget képviselő vidéki étteremnek van létjogosultsága. Sok munkába került, mire eljutottunk ide. Szeretném megköszönni a Michelinnek, és mindenkinek, aki támogatott  ebben – mondta az díj kapcsán Pesti István séf. 

– Óriási megtiszteltetés számunkra a Michelin-kalauz elismerése. Eddig és ezután is arra fogunk törekedni, hogy a vendégeinket a lehető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki – mondta Varga Vivien, a Platán üzletvezetője.

Pesti István séf 2015-ben vette át, az akkor már évek óta nagy sikerrel működő, tatai Öreg-tó partján fekvő Platán étterem konyhájának vezetését azzal a céllal, hogy megmutassa, a vidéki fine diningnak igenis van létjogosultsága. Csapatával és Varró Zoltán designer segítségével alapjaiban újította meg a Tatai vár és az Esterházy-kastély között fekvő Platán gasztronómiai koncepcióját. Az átalakulás eredményeképpen 2020 nyarán megnyílt a szezonális és helyi alapanyagokból készülő fogásokat fesztelen, családias környezetben kínáló, jelenleg Futó Gergely Head Chef vezetésével működő Platán Bisztró, majd egy évvel később, tavaly májusban a csúcsgasztronómiai élményt nyújtó fine dining étterem, a Platán Gourmet.

A Platán saját kertészetéből származó zöldségek és fűszerek összetett használata mellett a legmodernebb technológiákkal és legmagasabb minőségi alapanyagokból születnek meg azok az ételkreációk, amelyekben visszaköszön az egykor itt élő Esterházy-család szellemi és kulturális öröksége, illetve a történelmi Magyarország gasztronómiai hagyománya is, és amelyeket a Platán izgalmas bor párosítással kínál.

A Michelin-csillagot a kiemelkedő konyhaművészetért ítélik oda azoknak az éttermeknek, amelyekben a vendégek a legkiválóbb kulináris élményekben részesülnek. Az ellenőrök öt egyetemes kritériumot vesznek figyelembe a csillag odaítélésekor: az alapanyagok minőségét, az ízek harmóniáját, a technikák mesteri művelését, a séf személyiségét, és azt, ahogyan mindez a konyhájában manifesztálódik, és a következetességet – mind a teljes étlap, mind pedig az idő tekintetében.