Kevesebb óra + Több tananyag – Gondolkodás = Nat 2020

Kevesebb óra + Több tananyag – Gondolkodás = Nat 2020

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy elhibázott, szakmaiatlan alaptanterv nem csak az oktatásban dolgozók ügye – hangsúlyozzák azok a tanárok, akik fotók feltöltésével tiltakoznak a Nat ellen. Dragomán György író szerint az alaptanterv száraz, unalmas, és szinte taníthatatlan.

Ha te is egyetértesz azzal, hogy a NAT 2020-t azonnali hatállyal vissza kell vonni, és szakmailag megalapozott, széles körben egyeztetett alapdokumentummal kell megalapozni a magyar közoktatást, akkor készíts egy fotót te is, és küldd el nekünk – írták a Ne dolgozz ingyen! kezdeményezés honlapján. A „pedagógustársadalom rendszerszintű kizsákmányolása” miatt életre hívott oldal a fenti felhívással a múlt pénteken nyilvánosságra hozott, módosított Nemzeti alaptanterv elleni tiltakozásra buzdítja a pedagógusokat.

Egy elhibázott, szakmaiatlan alaptanterv nem csak az oktatásban dolgozók ügye, azonban ők azok, akik nap mint nap a saját bőrükön érzik a rendszer embertelenségét – írták, a kezdeményezéshez pedig egyre többen csatlakoznak a Facebookon.

PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Tiltakozz a NAT ellen, és küldj róla fotót, írd hozzá #nonat

– Nem tanítok fasiszta írót – üzente feliratával egy tanár a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által is felkarolt kampányban. Egy másikuk azt írta: Kevesebb óra + Több tananyag – Gondolkodás = Nat 2020.

A hosszú huzavona után január 31-én napvilágot látott Nat-ot rengeteg bírálat érte eddig. A Történelemtanárok Egylete közleményben jelezte, elfogadhatatlannak tartják a megfogalmazott célokat, továbbá úgy látják, az ellent mond a digitális kor kihívásainak. Bírálják az előírt „egyoldalú ideológiai normakövetést”, ahogy a sokszor kimondottan „torz történelemszemléletet” is.

A Magyartanárok Egyesülete állásfoglalásában hangsúlyozta, „ez a Nemzeti alaptanterv a magyar nyelv és irodalom tantárgy tekintetében nem nemzeti és nem alaptanterv.” Nem szolgálja a diákok személyiségfejlődését, sem tanulás- vagy munkakultúrájukat, sem boldogulásukat a munka világában. „Ezért mélyen gyerekellenes”. Végkövetkeztetésük szerint: „a most nyilvánosságra került kormányrendelet olyan súlyosan veszélyezteti a nemzet egységét, a nemzeti kultúrát, a diákok fejlődését, a tanári munka szakmaiságát, annyira mérgezi a közgondolkodást, hogy azonnal vissza kell vonni”.

„A magyar megmaradás kérdései" - mérlegen az új Nemzeti alaptanterv | Magyar Hang

Herczeg Ferenc ugyanolyan súlyú íróként oktatandó, mint Arany János; Kertész Imrét, Nemes Nagy Ágnest és Szerb Antalt kihagyták; az általános iskolai témakörökben csak a győztes csaták szerepelnek - néhány azokból a szakmai kifogásokból, amelyek a napokban hangoztak el az új Nemzeti alaptanterv (Nat) kapcsán.

Egyoldalú, nacionalista beállítottságú az új alaptanterv – erről már Nahalka István beszélt a Népszavának. Az oktatáskutató is kiemelte a történelemtanítást, amiben szerinte „egyértelmű indoktrinációs szemlélet jelenik meg.”

Dragomán György író az Indexen írt véleményt a Nat-ról, amely szerinte „száraz, unalmas, szinte taníthatatlan, nem személyre szabható, gyanakvó, poros és bizalmatlan”. A pusztítás könyve, A fehér király és a Máglya szerzője szerint aki az alaptantervet írta, az „nem tudja, és nem is akarja tudni, hogy mi a tanítás tempója, hogy milyen irdatlan nehezen lehet megszerettetni egy mai átlagos kamasszal az olvasást egyáltalán, és főleg a költészetet, és semmit se tud a mostani digitális és egyre digitálisabbá váló világról. (...) Most nyilván azt hiszi, hogy beültethet mindenkit az időgépbe, ami ötven vagy hetven évvel visszavisz a múltba, és ezzel majd sikeresen fogja tudni ráerőltetni a gyerekekre és a tanárokra a saját korlátait.” – Kár, hogy kétezerhúszban itt tartunk, ide jutottunk – összegzett Dragomán.