Kevesebben adományoznak idén télen

Kevesebben adományoznak idén télen

Karácsonyi ajándékok a fa alatt (Fotó: Unsplash/Eugene Zhyvchik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötödével kevesebb adomány futott be karácsony előtt a karitatív szervezetekhez, és közben jelentősen nőtt azok száma, akik segítséget kértek – számolt be a Népszava. Azt írták, hogy csaknem 20 százalékkal csökkent a felajánlott adományok mennyisége a tavalyi évhez képest. Az újság által megkeresett szervezetek munkatársai kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy ennek egyik fő oka az infláció és a válság, amely hatással volt egyéni lehetőségekre.

A Baptista Szeretetszolgálat tapasztalatai szerint a rászorulóknak gyűjtött cipősdoboz akciójuknál kiderült, hogy jelentős különbség alakult ki a főváros és a vidék között. Budapesten nem vagy csak alig csökkent az adományozási hajlandóság, míg vidéken drasztikusat esett.

Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy az „Adni Öröm” akciójuk során tavaly 188 tonnát gyűjtöttek, idén 97 tonnánál tartanak a hat napos akció negyedik napján. Mint mondta, a háború kirobbanása után volt már egy óriási adományozási hullám, sokan megmozdultak, de az év végére kicsit elfáradtak az emberek.

A Magyar Református Szeretetszolgálat tapasztalatai szerint is csökkent az adományozott mennyiség, viszont a segítséget kérőké megsokszorozódott. Dobis-Lucski Zsófia kommunikációs vezető szerint különösen a tűzifát kérelmezők száma emelkedett.