Kezdésnek 2,5 milliárdot szánnak egy lélegeztetőgép-raktárbázisra

Kezdésnek 2,5 milliárdot szánnak egy lélegeztetőgép-raktárbázisra

Lélegeztető gépen lévő beteg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megvannak a konkrét összegek, hogy mennyit költ az állam a koronavírus-járvány miatti lélegeztetőgép-készlet magyarországi raktárbázisának kialakítására. A szerda esti Magyar Közlönyben jelent meg az erről szóló kormányhatározat, amely értelmében a kormány egyetért a raktárnak a rescEU pályázat keretében történő kialakításával kapcsolatos önrész finanszírozásával és a költségek részbeni megelőlegezésével.

Eszerint Varga Mihály pénzügyminiszternek kell gondoskodnia a beruházást terhelő általános forgalmi adó, illetve az előfinanszírozás fedezetéül szolgáló csaknem 1,5 milliárd illetve 1,1 milliárd forint biztosításáról az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság cím javára. Mindennek határideje november 30-a.

Az Mfor.hu azt írta, hogy a raktárban nem csak a magyar kormány által beszerzett több ezer lélegeztetőgépet tárolnák, hanem uniós központi bázis lenne.