Kezdjen gyanakodni, ha Hernádi Zsolt ajánl önnek egy tuti befektetést

Kezdjen gyanakodni, ha Hernádi Zsolt ajánl önnek egy tuti befektetést

Hernádi Zsolt magyar üzletember, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója (Fotó: Wikimedia – Délmagyarország / Karnok Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Kezdj el pénzt keresni a hazád erőforrásain!” – ezzel a magyartalan, de sokat ígérő szlogennel csábítja az érdeklődőket egy állítólagos befektetési kör, amely a MOL nevével házal.

A megtévesztő hirdetéssel először a Youtube-on találkoztunk. A reklámként felugró videóban egy narrátor megmagyarázza, hogy „a magyar kormány egy új befektetési platform létrehozásáról döntött, nem csak a jómódúaknak, de a leghétköznapibb, átlagos vagy átlag alatti jövedelemmel rendelkező embereknek is”, a projekt pedig a Mol támogatásával indult.

Már itt gyanakodhatnánk, de a hirdetők portálján szereplő ajánlatok ennél is egyértelműbben jelzik: itt egy vaskos csalási kísérletről van szó. A honlapon maga Hernádi Zsolt MOL-vezér képe fogad minket.

Úgy döntöttünk, hogy minden állampolgár számára megnyitjuk a hozzáférést a befektetésekhez, mivel ez mind a MOL, mind a magyar lakosság számára előnyös lesz” – írja az oldal Hernádi nevében, mintha a MOL eddig nem egy nyílt részvénytársaság lett volna, ahol civilként is lehet papírokat vásárolni (jelenleg az olajipari vállalat részvényeseinek 5,29 százaléka hazai magánbefektető).

 

Az oldal mögötti csalók minimum 250 dollár – más helyen pedig 250 euró – átutalását várják, és már a befizetés napján nyereséget ígérnek. Ehhez azonban meg kell adnunk nevünket és elérhetőségünket is, hogy egy „pénzügyi szakértő” kapcsolatba léphessen velünk.

A honlapot egy amerikai, Kalifornia állambeli szerverről futtatják, és forrásadatai szerint készítői akár oroszok is lehetnek – az adatok között ugyanis egy cirill betűs üzenetet találtunk, mely a cseh felhasználókat veszi célba: „Чешская нефтегазодобывающая промышленность (MOL Group) приподдержке Минэнерго позволило гражданам Чехии торговать газом инефтью. Теперь национальные ресурсы в ваших руках!” Azaz, „A cseh olaj- és gázipar (MOL-csoport), a csehországi Energiaügyi Minisztérium támogatásával lehetővé tette a cseh állampolgárok számára a gáz- és olajkereskedelmet (sic!). A nemzeti erőforrások mostantól az Önök kezében vannak!"

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a MOL sajtóosztályát, ahol jelezték: már tudnak a visszaélésről. „Sajnos az utóbbi napokban megjelentek olyan hirdetések, befektetésre vonatkozó felhívások, melyeket a MOL nevével visszaélve csalók indítottak. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az ilyen jellegű hirdetések, ajánlatok mögött nem a MOL áll, ezekhez az aktivitásokhoz, ajánlatokhoz vállalatunknak nincs köze” – írták. A vállalat közlésük szerint már megtette a megfelelő lépéseket a csalók ellen, és mindenkit arra kér, hogy ha ilyen hirdetést lát, ne adja meg személyes adatait, és ne indítson tranzakciót.