Ki kell adnia a Nemzeti Népegészségügyi Központnak a fertőzöttségi adatokat

Ki kell adnia a Nemzeti Népegészségügyi Központnak a fertőzöttségi adatokat

Barrak Ahmad igazgató főorvos beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a Szécsény és Térsége Egészségügyi Centrumban kialakított oltóponton Szécsényben 2021. november 11-én. (MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ki kell adnia a Nemzeti Népegészségügyi Központnak a településekre vonatkozó koronavírus-fertőzöttségi adatokat – erről ír közleményében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). Mint megjegyzik: „A Hatóság megállapította, hogy egy településre vonatkozóan a koronavírus fertőzöttek száma a Nemzeti Népegészségügyi Központ által működtetett Országos Szakrendszeri Információs Rendszer Járványügyi Szakrendszeréből kinyerhető közérdekű adat. Az OSZIR ugyanis tartalmazza a COVID-fertőzöttek vonatkozásában többek között a megbetegedés kezdetét, helyét, az ápolás helyét, a bejelentett betegséget és járványügyi megnevezést, a szakmai laboratóriumi diagnózist és az eredmény minősítését. A Hatóság ezért felszólította az illetékes kormányhivatalt, hogy adja ki az adatigénylő részére a település koronavírus fertőzötteinek számát a megjelölt időszakra vonatkozóan.”

Majd így folytatják: „A polgármesterek tájékoztatási kérése, adatigénylése prioritást kell, hogy élvezzen és azt az Infotv. által előírt 15 napon belül kell megválaszolni. A járványügyi helyzet gyors változása miatt a fertőzöttségi adatok hamar irrelevánssá válnak a közvélemény számára, ezért azok időszerűsége, aktualitása különösen fontos.”

A NAIR szerint ezeket az adatokat csak akkor lehetne megtagadni a polgármesterektől, ha az nagyobb súlyú közérdekbe ütközne, azonban a települési fertőzöttségi adatok megismerése jelentős közérdek. „A számok ismerete szükséges mind a polgármestereknek, mind pedig a lakosságnak ahhoz, hogy a járvány elleni védekezésüket illetően megalapozott döntéseket tudjanak hozni” – zárul a közlemény.