Ki vagy te, elektromos roller?

Ki vagy te, elektromos roller?

Elektromos rolleren utazik egy fegyveres férfi egy elnéptelenedett utcán Kijevben 2022. március 10-én (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megint módosítanák a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozását, ezúttal az elektromos rollerek létezése és a vasúti átjárókban történő balesetek miatt. Megkérdeztük a dologról a Kreszprofesszort.

Módosulhat a KRESZ (a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása) az elektromos közlekedési eszközök elszaporodása miatt. Mint megírtuk, hétfőn Dunai Mónika kormánypárti képviselő kérdezett rá, a balesetveszély csökkentése érdekében tervezik-e a a szabályok változtatását. Koncz Zsófia államtitkár igennel felelt. Ahogy az hasonló kormánypárti felkérdezések után történni szokott, rögtön be is nyújtott a tárca egy módosító javaslatcsomagot. A változtatás a vasúti átjárókat is érinti majd. 

Jelen pillanatban a KRESZ olyan eszközt, hogy elektromos roller, nem ismer - nyilatkozta a Magyar Hangnak Pető Attila közlekedési szakértő, szakoktató. Ismeri a kerékpárt - tette hozzá -, ismeri a segédmotoros kerékpárt, illetve azt is leírja, hogy mi az, ami nem minősül járműnek. Tehát mondjuk egy gördeszka vagy babakocsi értelemszerűen nem jármű. De maga az elektromos roller semmilyen formában nem szerepel a KRESZ-ben. Időnként felröppen egy-egy hír, hogy a rendőrség vagy szakavatottnak tűnő emberek megpróbálják hozzásorolni valamilyen járműkategóriához. A rendőrség szerint a segédmotoros kerékpárokhoz tartozik. - Azzal nekem mindig az a bajom, hogy ha az elektromos roller segédmotoros kerékpár, akkor bukósisak, jogosítvány, kötelező biztosítás kell hozzá, és végigmehet például a Rákóczi úton a 7-es busz előtt a buszsávban. Én ezt nem tartom azért annyira szerencsés dolognak, de ha a jogszabály szerint segédmotor, akkor megteheti - mondta a Kreszprofesszor becenevű szakember.

Az én ötletem mindig is az volt - tette hozzá -, hogy az elektromos rollereket méret vagy motorteljesítmény szerint kellene kategorizálni. A legkisebb, illetve a lábbal hajtható rollerekre lehet azt mondani, hogy gyalogosként közlekednek, mint egy gördeszka, vagy babakocsi, maximum 10 kilométeres sebességgel. Ha egy kicsit nagyobb, akkor számítson kerékpárnak, és akkor mehet a kerékpársávon ugyanúgy, ahogy egy biciklis. Ha pedig még nagyobb, akkor tekintsük segédmotoros kerékpárnak, és akkor viszont jogosítvány is szükséges hozzá.

A hír, hogy megváltoztatják a KRESZ-t egyébként évek óta rendszeresen felröppen. Én legalább vagy nyolcszor hallottam az elmúlt öt évben. De nem szokták megváltoztatni - emlékeztetett Pető Attila. 

- Ön egyébként elektromos rollerezett már? 

- Igen, egyszer megpróbáltam, de fönnakadtam vele a járda szélén. Nekem túl gyors volt. 

A másik dolog, ami a hírben szerepelt az, hogy a vasúti átjárókat érintő szabályokat is átalakítani tervezik.

- Nagyon jó szabályok vonatkoznak a vasúti átjárókra, csak be kéne tartani azokat. A vasúti átjáróról azt mondja a KRESZ, hogy fokozott óvatossággal, mérsékelt sebességgel kell megközelíteni, figyelni kell, ha jön a vonat meg kell állni. Mit lehet ezen még szigorítani? Azt, hogy kétszer annyi halálos baleset történt, mint korábban, az emberi fegyelmezetlenség okozza, semmi más. Ennek semmi köze a szabályhoz. 

Amit a MÁV tehetne, az annyi, hogy átalakítja a csak fénysorompóval rendelkező átkelőhelyeket. A fénysorompó a legveszélyesebb, mert az ember előtt nincsen fizikai akadály. Viszont egy keresztbe tett rudat azért csak észre lehet venni. Mindig szokták mondani, hogy nincsen közlekedési morál. Társadalmi morál van - emlékeztetett Pető Attila -, ami kiül az utakra.