Kiadták a figyelmeztetést, vasárnap 100 kilométert is meghaladó széllökések lehetnek

Kiadták a figyelmeztetést, vasárnap 100 kilométert is meghaladó széllökések lehetnek

Képünk csak illusztráció! A viharos szélben megsérült fát vágnak ki a tűzoltók a IV. kerületi Rózsa utcában 2020. február 4-én. Ezen a napon Budapesten dőlt meg az országos szélrekord: a János-hegyen 124 kilométeres széllökést is mértek (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pénteki hidegfront mögötti viharos széllökések gyakorlatilag „lágy fuvallatnak” számítanak ahhoz képest, ami vasárnap vár ránk – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán megosztott bejegyzésben.

A Malik névre keresztelt viharciklonhoz tartozó hidegfront átrobogását követően napközben sokfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. A délnyugati tájak és az északkeleti határvidék kivételével erősen viharos, akár az óránként 90 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekre is számítani kell. Az ország északi területein akár az óránkénti 100 kilométert meghaladó széllökések sem kizártak. 

A széllökések miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat 14 megyében másodfokú, narancs figyelmeztetést adott ki, hozzátették azonban, hogy az időjárási helyzet függvényében akár a piros fokozat is indokolt lehet egyes helyekre.