Ki a tolljavító, akit még Orbán Viktor is kávézni hívott?

Ki a tolljavító, akit még Orbán Viktor is kávézni hívott?

Szűcs Tamás tolljavító (Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd délután Orbán Viktor miniszterelnök oldalán megjelent egy rövid videó Magyar kézbe magyar tollat címmel. Az alig egyperces filmecskében egy korábbi riportalanyunk, Szűcs Tamás látható: ő talán az ország utolsó töltőtolljavítója, a tompens.com szakblog írója.

A nagyváradi származású férfi az oldalán értekezett már a miniszterelnök által használt tollakról, azt írva: az „Orbán úr kezében látható töltőtoll nincs arányban azzal a reprezentatív környezettel, ahol a tollat használta (Karmelita kolostor), valamint a státuszával (ha annak létezik szimbóluma). Minden jel szerint egy Parker Sonnet Flighter CT töltőtollról lehet szó (amíg lehetett kapni, kb. 25 000 forint volt). A felvételen jól hallható, ahogy a kupakot leveszi. Tipikus Parker-hang. Jelenleg a jobb Flighter darabok 30 000, az átlagos, kissé kopottabbak 15 000 forintot érnek, azaz nem lehet vádolni azzal sem a miniszterelnököt, hogy túl drága, sem azzal, hogy túl olcsó, gagyi tollat használ. Afféle munkatoll. Az amerikai elnökök rendszerint Montblanc 149-es tollat villantanak egy-egy (fontosabb) aláírásnál, a németek Pelikan 800 vagy 1000-es tollat.”

Szűcs Tamás most lapunknak elmondta: észrevételeit levélben is megírta a miniszterelnöknek, és nagy meglepetésére pár napja csörgött a telefonja: meghívták a Karmelita-kolostorba egy kávéra. A meghívást elfogadta, elvitte most tizenegy esztendős fiát is a találkozóra, és mivel a nemrég elhunyt édesapja Orbán nagy tisztelője volt, elhatározta, hogy a miniszterelnököt meglepi Magyarország első töltőtollgyártó vállalkozójának, Turcsány Antallnak egy jó állapotban megmaradt, és általa megjavított írószerével (a Turcsány-féle töltőtoll az 1930-as években Magyarországon közismert fogalom volt).

A találkozó megtörtént, és Szűcs is kapott ajándékot: a magyar tollért cserébe Orbán nekiadta azt a Parkert, amit évek óta használ.

Szűcs egyébként nem csak a magyar miniszterelnökkel levelezett: írt II. Erzsébet brit királynőnek is, számon kérve tőle, hogy ugyan a Parker cég az angol királyi udvar hivatalos beszállítója, a világhálón fellelhető fotók tanúsága szerint az uralkodó mégis inkább Pelikán vagy Cartier márkájú írószereket használ a hivatalos aláírásokon. Meglepetésére gyorsan kapott választ: a királynő ugyan gyengélkedik most, de a levelét megmutatták neki és örült a felvetésének. Igaz, érdemben nem válaszoltak arra, miért hanyagolja a Parkereket – de Szűcs Tamás szerint legalább lesz amiről beszélgessenek, ha egyszer személyesen találkoznak.

Szűcs Tamás kalandos életéről itt tekinthetnek meg egy dokumentumfilmet.



„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.