Kiderült, milyen feltételekkel kapott amerikai támogatást a Mindenki Magyarországa Mozgalom

Kiderült, milyen feltételekkel kapott amerikai támogatást a Mindenki Magyarországa Mozgalom

Márki-Zay Péter és Vékás Sándor, az MMM operatív igazgatója a sajtótájékoztatón

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilvánosságra hozza az Action for Democracy-val kötött szerződést a Mindenki Magyarországa Mozgalom – jelentette be sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter, aki ismét hangsúlyozta: kizárólag az Egyesült Államokban élő magyar állampolgárok mikroadományaiból gyűlt össze az 1,8 milliárd forintos támogatás, melyet az MMM nem választási, hanem tájékoztató kampányra kapott a magyar demokrácia megóvása érdekében. Mindeközben a Fidesz szerint kampányfinanszírozási botrány, hogy az ellenzék közös miniszterelnökjelöltjét adó MMM külföldről fogadott el támogatást a kampányidőszakban. A szerződést a helyszínen lévő újságírók nyomtatott formában kapták meg, de az ígéretek szerint mások számára is közzéteszik azt.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke és az ellenzéki pártszövetség volt miniszterelnök-jelöltje augusztus végén a Magyar Hang podcastjában mondta el, hogy még a nyár közepén is több száz millió forint érkezett az Egyesült Államokból, amit az Action for Democracy (A4D) nevű civil szervezet gyűjtött össze a diaszpórában élő magyarok körében.

Később kiderült a pontos összeg is: a mozgalom közel kétmilliárd forintnyi (1,8 milliárd forintos) támogatást kapott az Egyesült Államokból a választási kampányban. Bár a magyarországi törvények szigorúan tiltják pártok külföldi finanszírozását, Márki-Zay Péter szerint ők mindenben jogszerűen jártak el, mert nem az ellenzéki pártok, hanem Márki-Zay Péter civil mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kapta a pénzt. 

Az esetet a rendszerváltás óta történt legsúlyosabb pártfinanszírozási botránynak nevezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, bár a Mindenki Magyarországa Mozgalom nem párt. A Fidesz politikusai azóta „dollárbaloldalról” beszélnek és arról, hogy nem lehet tudni, mit vállalt az MMM a külföldi támogatásért cserébe.

A rendőrség sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, a HVG információi szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is adatokat gyűjt az ügyben, és a Parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt is téma volt a kérdés.

Márki-Zay először is arról beszélt, hogy mit vállaltak a támogatások fejében: elmondása szerint többek között megígérték, hogy belépnek az Európai Ügyészségbe, elszámoltatják a 2010 előtt vagy után korrupcióban érintetteket, megduplázzák a GYES és a minimálnyugdíj összegét, a nyugdíjszámításban svájci indexálást vezetnek be, hogy kiutasítják az „orosz kémbankot”, „hűséges” tagjai lesznek az EU-nak és a NATO-nak.

Követelte, hogy a vizsgálatokkal kapcsolatban minden titkosszolgálati jelentést hozzanak nyilvánosságra. 

– Nincs mit takargatnunk, és minket csak a nyilvánosság véd meg – mondta Márki-Zay. Szerinte semmilyen kockázatot nem vállaltak, figyeltek a törvényi előírások betartására, már csak azért is, mert nem vagyonosak és családos emberek. A pártokhoz semmilyen támogatás nem jutott az MMM-től elmondása szerint. Az MMM csak „nem pártos kampányokat” finanszírozott.

– Az MMM nem párt, ránk nem vonatkozik olyan szabály, hogy ne fogadhatnánk el külföldi támogatást, semmilyen szabályt nem szegtünk meg – mondta. De még ha az MMM párt lenne, szerinte akkor is szabályos lenne a támogatás, mert csak külföldön élő magyar állampolgároktól fogadtak el támogatást. Márki-Zay Péter elmondása szerint a több tízezer mikroadományozó egyikét sem ismeri, sosem találkozott velük, de az Action for Democracy – ahogy ezt korábban már közölte a szervezet elnöke, Korányi Dávid – elkérte az adományozók magyar útlevelének számát, és Márki-Zay mostani közlése szerint ellenőrizte is azt. Hogy ez pontosan milyen módon történt, arra nem tért ki.

Márki-Zay Péter a pénzmosás és sikkasztás vádjáról elmondta: ezek nem állnak meg. Megadták, hogy mire kérik a támogatást, és arra is költötték azt, elmondása szerint az MMM 42 ezer tételből álló, korábban már nyilvánosságra hozott elszámolása minden kiadást és támogatást tartalmaz – bár, mint arra az RTL kitért a sajtótájékoztatón, elég általánosan.

Márki-Zay Péter azt is megjegyezte: Orbán Viktort Soros György támogatta, de nem tudni, hogy mit kért ezért cserébe.

– Szövetségesektől támogatást elfogadni nem hazaárulás – tette még hozzá. Szerinte az viszont igen, aki „a keleti korrupt diktatúrákat kiszolgálja a magyar érdekekkel szemben”, amit szerinte Orbán Viktor tesz, amikor orosz, illetve kínai hiteleket fogad el. 

Vékás Sándor, az MMM operatív igazgatója felolvasta a sajtótájékoztatón Korányi Dávid nyilatkozatát is, amelyben az Action for Democracy elnöke kifejtette a korábban általa már elmondottakat: nem választási kampányra nyújtottak támogatást, és csak a diaszpórában élő magyar állampolgároktól fogadtak el támogatást. 

Arról, hogy az ellenzéki politikusok nagy része mostani nyilatkozatai szerint nem tudott a támogatásról, a kormánypárti média részéről több kérdés is elhangzott. Márki-Zay elmondása szerint nem kérdezték őt erről a témáról ellenzéki politikusok, és hivatalosan soha nem is tájékoztatta őket a támogatásokról, ugyanakkor a támogatás ténye, mint utalt rá, nem is volt titok: márciusban a sajtónak tájékoztatást is juttattak el arról, hogy támogatást kap az MMM az Action for Demokcracy-tól.

A Telex megkeresésére korábban Korányi már beszámolt a támogatás körülményeiről és részleteiről. Mint fogalmazott, először sokkolta a kormányzati lejáratás, és értetlenül áll az egész előtt, hiszen szervezete már márciusban kiadott egy sajtóközleményt a támogatásról, majd Márki-Zay Péter teljesen nyíltan kommunikált az amerikai forrásokról, és transzparens módon nyilvánosságra hozta a támogatási összegeket is.

„Ez nem pártpolitikai vagy kampánytámogatás” – jelentette ki az amerikai pénzekről Korányi. Az A4D egy olyan információs, edukációs, kultúraváltoztató kampány támogatott – folytatta –, amely kiáll az euroatlanti értékrend, a jogállamiság és a demokrácia mellett. Azt Korányi is elismerte, hogy az időzítés nem volt véletlen, de szerinte ezeknek az értékeknek valójában nincs közük a pártpolitikához.

Elmondása szerint javarészt olyan, évekkel, évtizedekkel ezelőtt kiköltözött magyarok adtak mikroadományokat, akik figyelemmel kísérik a magyar közéletet, és zavarja őket, ami itthon történik, féltik a Magyarországon maradt családjaikat. A neveket pedig a törvényi előírások miatt nem is hozhatnák nyilvánosságra.