Kiderült, hogy hol és mikor misézik Ferenc pápa a budapesti látogatása alkalmával

Kiderült, hogy hol és mikor misézik Ferenc pápa a budapesti látogatása alkalmával

Ferenc pápa a Franso Hariri stadionban celebrált szentmiséjére érkezik az észak-iraki kurd autonóm régió, Kurdisztán székhelyén, Erbílben 2021. március 7-én (Fotó: MTI/Fehér Bertalan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén szeptemberben a Budapesten megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) alkalmából Magyarországra látogat a római katolikus egyház feje, Ferenc pápa. Az eucharisztikus kongresszus szervezői csütörtökön sajtótájékoztatón árulták el a rendezvény programját, résztvevőit.

Az eseményen Zsuffa Tünde, a NEK sajtófőnöke bevezetőjében a pandémiára utalva elmondta, hogy egy ilyen lelkiségi világesemény és maga a pápa soha jobbkor nem jöhetne Magyarországra, mint egy ilyen megrázkódtatást követően. A sajtófőnök elárulta azt is, hogy a pápák jellemzően nem szoktak részt venni a négyévente megrendezésre kerülő NEK-en, ám Ferenc pápa Budapesttel kivételt tett.

Mohos Gábor püspök leszögezte, hogy a járvány alatt a hívőknek reményforrást nyújthat az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztus, a kongresszuson pedig ezt ünneplik a résztvevők. Ezt követően Mohos Gábor püspök és Fábry Kornél, a NEK főtitkára felváltva szemezgettek a 2021. szeptember 5-12 között megrendezésre kerülő világesemény fontosabb programjai közül.

Zsuffa Tünde, Mohos Gábor és Fábry Kornél sajtótájékoztatója 2021. május 13-án (Fotó: Gulyás Balázs/Magyar Hang)

Talán a legfontosabb, hogy véglegesedett a pápai szentmise időpontja, ez szeptember 12-én, vasárnap, a NEK záró miséjének keretében kerül megrendezésre, délelőtt 11:30-tól a budapesti Hősök terén. Ferenc pápa szertartásán az Operaház százhúsz fős zenekara fog zenélni, valamint egy kétezer főből álló kórus énekel. Fontos információ, hogy ugyan nem kötelező erre az alkalomra regisztrálni, ám aki megteszi ezt a NEK honlapján keresztül, annak a Hősök terén felállítandó oltárhoz közelebbi helyeket tudnak biztosítani a szervezők. Aki regisztráció nélkül vesz részt a pápai misén, az a távolabbi szektorokban foglalhat helyet.

A nyitó szentmisét szeptember 5-én, vasárnap 16:00-kor szintén a Hősök terén rendezik, ezen sokezer gyermek egyszerre veszi fel az elsőáldozás szentségét. Aki szeretné, hogy gyereke ez alkalommal legyen elsőáldozó, az május 31-ig még jelentkezhet a honlapjukon keresztül. Ugyanitt lehet jelentkezni a Hungexpón megrendezésre kerülő ezernyi programra is: tanúságtételekre, előadásokra, egzotikus helyek érsekeinek beszámolóira számíthatunk.

Szeptember 6-án a Bazilikában előadást tartanak az afrikai misszió helyzetéről egy nigériai érsek, valamint a misszióban résztvevő magyar szakember részvételével. (Fodor Rékával lapunk is készített interjút, azt itt olvashatják.) Szeptember 10-én a kongresszus keretében a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik Ákos. Szeptember 11-én, szombaton egész napos családi rendezvényt – ahogy Fábry Kornél fogalmazott: szeptemberiálist – tartanak a Margit-szigeten. Ugyanezen a napon a Kossuth téren az Országház előtt Erdő Péter bíboros misézik, ennek végén a résztvevők mécsesekkel vonulnak keresztül a városon, a Hősök teréig kísérik az Oltáriszentséget.

A fentieken túl több ezernyi más program is lesz, színpad is felállításra kerül a budapesti belvárosban, ahol egész héten különféle kulturális programokon vehetnek részt az érdeklődök. Érdemes a NEK honlapját böngészni a részletek iránt.

A sajtóesemény zárásaként a szerzők kiemelték, hogy a sikeres lebonyolítás érdekében még mindig várnak önkénteseket.