Kiderült, hogy Rétvári Bence szerint ki a felelős a 17 ezer eladatlan lélegeztetőgépért

Kiderült, hogy Rétvári Bence szerint ki a felelős a 17 ezer eladatlan lélegeztetőgépért

Rétvári Bence (Fotó: Rétvári Bence Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ki a felelős a 17 ezer darab lélegeztetőkészülék értékesítési kudarcáért? – tette fel Pintér Sándor belügyminiszternek írásbeli kérdését Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője. Augusztus végén derült ki ugyanis a Transparency International két évig tartó pereskedése révén, hogy eddig még egyetlen lélegeztetőgépet sem adtak el a koronavírus-járvány idején mintegy 300 milliárd forintért felhalmozott készletből. Sőt, az egészségügyi készletekért felelős kormányszerv, a BM alá tartozó Országos Kórházi Főigazgatóság később sem tervezi egyetlen lélegeztetőkészülék értékesítését.

A belügyminiszter nevében Rétvári Bence államtitkár adott „frappáns” választ: „A kormány mindent megtesz az állampolgárok egészségének megóvásáért, éppen ezért a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök beszerzésére kiemelt figyelmet fordított. Nem volt kétséges, hogy ha a magyar emberek élete és egészsége a tét, akkor minden követ megmozgatunk, minden forrást előteremtünk. A baloldal politikai stratégiája ezzel szemben az volt, hogy a járvány elhúzódjon, több legyen a beteg, ezért mindent elkövettek azért, hogy az eredményes védekezést akadályozzák. Önök a járvány alatt kevesellték a lélegeztetőgépek számát, a járvány után sokallták.”