Tömegkarambol: több mint 40 jármű ütközött össze az M1-esen

Tömegkarambol: több mint 40 jármű ütközött össze az M1-esen

Kiégett és sérült gépjárművek az M1-es autópályán Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én. A balesetben érintett öt kamion és 37 személygépkocsi közül 19 jármű kiégett, és összesen 26 ember sérült meg. Közülük hatan életveszélyesen, heten pedig súlyosan sérültek. (MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több kamion és 30-nál több autó ütközött össze szombat délután fél három körül az M1-es autópályán Herceghalom térségében – derült ki a Police.hu kora délutáni tájékoztatásából. A rendőrség előző, elsődleges információk alapján közölt tájékoztatásában még csak egy kamionról és több személygépkocsiról volt szó. A legfrissebb hírek szerint a tömegbalesetben 39 ember sérült meg, közöttük tíz gyermek. 

Szombat délután fél három körül az M1-es autópálya 26-os kilométerszelvényénél, a fővárosból kifelé vezető oldalon öt kamion és 37 személygépkocsi ütközött össze. A balesetben 19 jármű kiégett, 36 ember sérült meg, melyből 1 személy életveszélyes, 13 fő pedig súlyos sérüléseket szenvedett – ezek voltak az első híradások adatai. Az MTI-nek valamivel később azt írta a rendőrség, hogy összesen 26 ember sérült meg, közülük hatan életveszélyesen, heten pedig súlyosan sérültek. 

A rendőrök az M1-es autópályát mindkét irányban lezárták. Az Útinform szerint a forgalmat az 1-es főútra, a 27-es jelű Herceghalom, valamint a 39-es jelű Bicske csomópontnál terelték ki a sztrádáról. Az 1-es főúton hosszabb menetidőre kellett számítani a megnövekedett forgalom miatt.

A katasztrófavédelem frissített tájékoztatása szerint már összesen harminckét személyautó, öt kisteherautó és hat kamion volt érintett az M1-es autópályán, Mány térségében történt balesetben, amely a sztráda 30-as kilométerszelvényénél, a Győr felé vezető irányban következett be. A járművek közül tizenkilenc személyautó, egy kisteherautó és egy kamion gyulladt ki. A másik irányban, a Budapest felé vezető oldalon két gépkocsi ütközött össze, ezek a járművek nem égtek ki – írták. 

A tatabányai, a bajnai, a törökbálinti, a nyergesújfalui, a székesfehérvári, a fővárosi hivatásos, a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók mellett a Fejér vármegyei és a Komárom-Esztergom vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat érkezett a helyszínre. Információik szerint estére tűz már nem volt a helyszínen, az egységek visszahűtötték és áramtalanították a járműveket.

Tömeges baleseti protokollnak megfelelően riasztott több mentőhelikoptert is az Országos Mentőszolgálat, erről már Győrfi Pál szóvivő tájékoztatott. A helyszínre négy helikopterrel és 16 mentőautóval érkeztek a mentők, és 39 embert vittek négy település – Győr, Tatabánya, Székesfehérvár és Budapest – kórházaiba. A szóvivő információi szerint a tömegbalesetben tíz gyermek sérült meg, közülük négyen súlyosan és hatan könnyebben, valamint huszonkilenc felnőtt, akik közül tízen súlyosan, míg tizenkilencen könnyebben.

A helyszínen készült fotók tanúsága szerint a térségben nagy volt a por, emellett erősen fújhatott a szél, feltehetően e tényezők vezettek a tömegszerencsétlenséghez. Az autópályát kezelő Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. este közzétett Facebook-bejegyzése is megerősítette a feltételezést. Mint írták, „a balesetet lokális por átfúvás okozhatta. Ennek következtében hirtelen csökkenhettek a látási viszonyok.” Az MKIF felhívta a figyelmet arra, hogy a baleset körülményeiből adódóan a roncsok elszállítása a szokásosnál is több időbe telik. Ráadásul a porátfúvás és az égő járművek oltása során keletkezett sár nehezíti a takarítást.

Nem sokkal a baleset után készült ez a videó:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesétől a Hvg.hu megtudta, hogy korábban, szombat délben az autópályának ugyanezen a részén történt az a baleset, amelyben egy kamion és egy személyautó ütközött össze. A tömegkarambol azután történt, hogy újraindult a forgalom. 

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője 18 óra 20-kor a Magyar Hangnak arról számolt be, hogy az autópálya Győr felé vezető oldalán Bicske térségében bekövetkezett baleset miatt még mindig állt mindkét irányban a forgalom. A helyszínen hét város hetven hivatásos tűzoltója dolgozott a veszély elhárításán, a műszaki mentésen, hozzájuk csatlakoztak a Bicskei Önkéntes tűzoltók. A tűzoltók kiérkezésekor 43 járműből 19 személyautó, egy furgon valamint egy kamionvezető fülkéje teljes terjedelmében égett. A tűzoltók munkája nagyon összetett volt, mert meg kellett akadályozni a lángok tovaterjedését, és fel kellett lelni az esetleg valamely autóban rekedteket.