Kiderült, ki kapja meg a Klubrádió korábbi frekvenciáját

Kiderült, ki kapja meg a Klubrádió korábbi frekvenciáját

Klubrádió – 92,9 MHz (Forrás: Klubrádió Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Spirit FM-et üzemeltető Közösségi Rádiózásért Egyesület kapta a Klubrádió korábbi frekvenciáját, ők használhatják a Budapest FM 92,9 MHz frekvenciát a következő 10 évben – adta hírül a Media1.hu

Mint írják: a Közösségi Rádiózásért Egyesület (Spirit FM) által megszerzett jogosultság megfelelő feltételek megléte esetén további  7 évvel meghosszabbítható. A frekvencia győztesére vonatkozó döntést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa  még kedden hozta meg, de csak most hozták nyilvánosságra.

Az NMHH közleményében az olvasható, hogy a pályázati kiírásra két, hosszú rádiós tapasztalattal rendelkező pályázó jelentkezett: a Kontakt Rádiót, majd a Spirit FM-et korábban működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület, valamint a Klubrádiót üzemeltető Klubrádió Zrt.  A testület a pályázati kiírásban meghatározott szempontok alapján döntött. Pontozta többek között a kulturális- és hírműsorok arányát, a zenei kínálatra vonatkozó vállalásokat, valamint értékelte a pályázók médiaszolgáltatási tapasztalatát.

A műsortervek értékelése során kiemelten fontosnak tekintette, hogy a pályázók mennyi új, eredeti műsorszám készítését vállalják annak érdekében, hogy a hallgatók minél több új tartalommal és kevesebb ismétléssel találkozzanak a rádió műsorában. A magas szakmai színvonalú pályázatokat a Médiatanács szinte valamennyi értékelési kategóriában maximális pontszámmal jutalmazta. A Közösségi Rádiózásért Egyesület a kevesebb műsorismétlésnek köszönhetően végül előnybe került versenytársával szemben és összesen 48 pontot szerezve – a Klubrádió Zrt. 47 pontja ellenében – tíz évre elnyerte a frekvencia használati jogát.

A media1.hu megjegyzi: a Budapest FM 92,9 MHz tavaly, 2021 februárban üresedett meg azt követően, hogy a frekvenciát addig használó Klubrádióval – a médiaszolgáltató által a megelőző időszakban elkövetett korábbi jogsértésekre hivatkozva – nem hosszabbította meg a jogosultságot a Médiatanács, valamint az ezután a pályázat hasznosítására kiírt pályázaton a Klubrádió által benyújtott rádiós pályázati ajánlat többszörösen is hibásnak bizonyult.

A Klubrádió megpróbálta megtámadni a tavalyi érvénytelen FM 92,9 MHz pályázat végeredményét bíróságon, valamint a médiaszolgáltatási jogosultsága meghosszabbításának elutasítását is bíróságra vitte, de a Fővárosi Törvényszék, majd a Kúria és az Alkotmánybíróság is jogszerűnek találta a Médiatanács döntéseit, ezért a Klubrádió a strasbourgi nemzetközi bíróságra ment el, mivel szerinte a magyar Állam járt el jogszerűtlenül. A strasbourgi bíróság egyelőre nem döntött az ügyben, de mivel Magyarországon kimerültek a Klubrádió fellebbezési lehetőségei, így a Médiatanács idén év elején megkezdte az újbóli pályáztatást a frekvenciára.