Kiderült, kik lettek a Korrupcióellenes Munkacsoport civil tagjai

Kiderült, kik lettek a Korrupcióellenes Munkacsoport civil tagjai

Képünk illusztráció (Fotó: Atstock Productions/Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Létrejött az Integritás Hatóság (IH) mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport – közölte a hatóság csütörtökön. A 21 tagú konzultatív testület december 13-án ülésezik először.

A közlemény szerint a törvény értelmében a testületbe tíz tagot az állami szervek delegáltak, tízet pedig pályázati úton választottak ki a nem-kormányzati szereplők közül. Mint korábban megírtuk, a nyílt pályázatra összesen 24-en jelentkeztek, 6 civil szervezet és 18 magánszemély.

A pályázati kiírás értelmében a részvétel feltétele volt az alábbiak közül egy vagy több területen szerzett tapasztalat: korrupció megelőzése és korrupció elleni küzdelem, átláthatóság, közbeszerzési eljárások, a munkacsoport feladataihoz kapcsolódó emberi jogok védelme, valamint bűnüldözés. A pályázók közül az összes civil szervezet megfelelt a feltételeknek, így a munkacsoport nem-kormányzati összetétele az alábbiak szerint alakul:

• dr. Bodoky Tamás Richárd (atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.)
• Essősy Zsombor (Magyar Közgazdasági Társaság)
• Dr. Fázsi László
• Dr. Fonyódi Krisztián
• Dr. Gyulai-Schmidt Andrea (Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége)
• Dr. Ligeti Miklós Zoltán (Transparency International Magyarország)
• Reszkető Petra (Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet)
• Sándor Tamás
• Dr. Várady Szilvia
• Dr. Vincze Orsolya Júlia (K-Monitor Közhasznú Egyesület).

A konzultatív testületet az Integritás Hatóság elnöke, Biró Ferenc vezeti. Az Integritás Hatóság közleménye szerint a résztvevők a meghívóval együtt a napirendet és az ügyrendi javaslatot is megkapják, amit előzetesen véleményezhetnek. 

A közlemény szerint Biró Ferenc „a törvényi keretek betartása mellett konstruktív, értékteremtő együttműködésre számít”. Mint hozzátette: „Örülök, hogy sokan pályáztak, köztük számos, az évek során komoly teljesítményt felmutató szakmai és civil szervezet. Bízom benne, hogy a munkacsoport valamennyi résztvevője a törvényi keretek betartása mellett támogatja az Integritás Hatóság munkáját és a tiszta, korrupció elleni harcot.”

Korábban a K-Monitor és a Transparency International már írt arról, hogy pályáztak a Korrupcióellenes Munkacsoportba. „A munkacsoportba való jelentkezést nem tekintjük elvi kérdésnek, szimplán technikai lehetőségnek arra, hogy több csatornán elmondjuk a korrupcióval kapcsolatos álláspontunkat, javaslatainkat és számonkérjük az antikorrupciós intézkedések megvalósítását. Ezt ugyanolyan proaktívan, kritikusan fogjuk megtenni, mint az eddigi állásfoglalásainkban” – írta a korrupcióellenes civil szervezet, a K-Monitor közleményében.

A Transparency International (TI) Magyarország november 24-én jelentkezett az egyik helyre, ugyanakkor azt is kijelentették, hogy amennyiben az októberben közzétett állásfoglalásukban közölt feltételeik nem teljesülnek, kilépnek a Korrupcióellenes Munkacsoportból. 

Az Integritás Hatóság november 19-e óta működik, de emlékezetes, hogy a Jobbik és Momentum is zárt ajtókra talált azon a napon, pedig számos dokumentummal, kivizsgálandó üggyel felfegyverkezve segítették volna a hatóság munkáját. Az autonóm államigazgatási szervként működő Integritás Hatóság feladata egyébként az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása.