Kiderült, mennyi szja-t fizetett Orbán Viktor és a miniszterek

Kiderült, mennyi szja-t fizetett Orbán Viktor és a miniszterek

Orbán Viktor és Rogán Antal (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felkerültek a kormány honlapjára a miniszterek és államtitkárok 2020-as adóbevallásai, vette észre a 24.hu. A miniszterek közül a legtöbb személyi jövedelemadót (szja) Rogán Antal fizette be, vagyis neki volt a legnagyobb jövedelme. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője 2020-ra vonatkozó vagyonnyilatkozata szerint 157 millió forintot kapott a Mobilsign Kft.-től találmány-hasznosítási díj címen, így a miniszteri fizetésével együtt az összevont adóalapja elérte a 194,5 millió forintot, ami után 29,1 millió forint szja-t fizetett.

A második helyre Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter került, ő 10,9 millió forint jövedelemadót rótt le, adókedvezményt Rogánhoz hasonlóan ő sem használt fel. Rogánt és Sülit Nagy István agrárminiszter, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Varga Mihály pénzügyminiszter követi, 5,5 millió forintos szja-befizetésekkel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter befizetett személyijövedem-adója ötmillió forint, amelyhez 480 ezer forintos adókedvezményt is igénybe vett.

Orbán Viktor korábban, a Kossuth Rádiónak adott egyik interjújában úgy fogalmazott: „most újra kell indítani a gazdaságot, mert azért megviselt bennünket, nem csak a vállalkozásokat, hanem bennünket munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk. Én is közéjük tartozom, szóval bennünket is megviselt ez ez a járvány”. Ennek fényében is érdekes, hogy a miniszterelnök összevont adóalapja 28,7 millió forint volt, ezután 4,3 millió forintot fizetett be, kedvezményt nem vett igénybe.

A három gyermeket nevelő Novák Katalin viszont a teljes összegre igénybe vette az adókedvezményt (4,8 millió forint értékben), így egy fillér jövedelemadót sem fizetett be.