Kiemelték a Hableány roncsát

Kiemelték a Hableány roncsát

(Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többórányi megfeszített munkával sikerült kiemelni a Dunából és áthelyezni egy uszályra a Hableány roncsát. A több lépésben megvalósuló emelés során négy holttestre bukkantak, további négy áldozatot eltűntként keres a rendőrség. A roncsot a csepeli szabadkikötőbe szállítják további hatósági vizsgálatokra.

Folytatódik a Hableány kiemelése - Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Folytatódik a Hableány kiemelése

A délutáni órákban megkezdődött a Hableány Csepelre szállítása. a Hajóroncs további vizsgálatát ott fogják végezni a hatóságok.

Budapest, 2019. június 11.

Uszály szállítja el balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a csepeli kikötőbe a Margit hídtól 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. A háttérben az Országház látható.

MTI/Máthé Zoltán

13:50: Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője e percekben fejezte be sajtótájékoztatóját a Margit hídon. Mint elmondta, a Hableány hatósági szemléje már az emelés közben megkezdődött. A hajón nemcsak a baleset, hanem a mentés során keletkezett sérüléseket is azonosítják. A roncsot a Csepel-szigeten található szabadkikötőbe szállítják, ahol szakértőkkel vizsgálják át azt, de jelen lesz az ügyészség képviselője is.

A Hableány kiemelése képekben | Magyar Hang

A szóvivő megerősítette, hogy a mentési művelet alatt négy holttestet emeltek ki, azonosításuk folyamatan van. Vélelmezhetően az áldozatok között van a hajó magyar kapitánya és az egyetlen gyermek is, egy hétéves lány. Négy további utast eltüntként tartanak nyilván és keresnek.

A szóvivő szavai szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatja a nyomozást, eddig egy gyanúsított van, a szállodahajó ukrán kapitánya.

A szóvivő megerősítette azt is, hogy a balesetben érintett Viking Sygn szállodahajó tegnap óta ismét Magyarországon van, a hajót szemle alá vonják. Végezetül megköszönte a sajtó munkatársainak munkáját is.

13:41: Valószínűleg a csepeli szabadkikötőbe viszik majd a hajóroncsot - mondta Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője az Indexnek. Mint fogalmazott, a kiemelés után a BRFK hatáskörébe tartozik a hajó sorsa, ugyanis baleseti helyszínként vizsgálni fogják azt. A TEK munkatársa megerősítette, hogy négy holttestet emeltek ki kedden a Hableányból és további négy személyt még keresnek. - Van hordalék a hátsó teremben, ahol a turisták tartózkodtak, így elképzelhető, hogy ott még találhatnak valakit - mondja.

(Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

13:32: Uszályra helyezte a Hableányt a Clark Ádám úszódaru. Az utolsó fázisa a mentésnek több mint egy órát vett igénybe eddig és még nincs vége. A daru milliméterről milliméterre eresztette le a roncsot az uszályon elhelyezett gerendákra. A hajó orránál még feszesek a hevederek, a végénél már lazák, tehát ezt a részét a roncsnak már sikerült stabilizálni.

12:37: A Hableányt teljes egészében kiemelték a Dunából. Perceken belül az uszályon lehet a roncs.

(Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

12:28: Folytatódik a Hableány kiemelése. A munkálatok végső szakasza keződik meg, amikor az uszályra helyezik a Hableány roncsát. Helyszíni tudósítónk szerint a Clark Ádám úszódaru nagyon lassan, alig érzékelhető módon, centiről centire emeli a roncsot.

12:19: Végeztek a szivattyúzással. Két búvár fog ismét behatolni a roncs belsejébe.

11:45: A további emelés előtt ismét szivattyúznak. Az M1 értesülései szerint ezt követően ismét búvárok mennek a hajó testébe. Ha ezúttal sem találnak áldozatot, nem keresnek tovább, hanem kiemelik az uszályra a Hableányt.

11:30: A hajó végében kutató búvárok - nyakig iszaposan - feljöttek, holttestet a jelek szerint nem találtak. Közben elkezdték bontani az uszály korlátját, ez arra utal, hogy rövidesen kiemelik a a Hableányt.

11:12: Bejutottak a búvárok a Hableány belsejébe - jelentette helyszíni tudósítónk, aki a hajó ablakain keresztül látja, hogy mozgás van a hajótestben.

11:00: A dél-koreai Yonhap hírügynökség úgy tudja, átfestették a Viking Sigyn szállodahajó egy részét a Hableány tragédiája óta. A szállodahajó a május 29-i baleset után elhagyta Magyarországot, ám azóta visszatért. Sajtóértsülések szerint a magyar hatóságok Visegrádon vizsgálják meg újból a járművet.

10:52: Az egyik TEK-es arról tájékoztatta a helyszínen tartózkodó újságírókat, hogy vacsorázni már nem ott fognak, de ebédet rendelhetenk. Tehát néhány órát még biztosan el fog tartani a mentés.

10:49: Az M1 közlése szerint a mentés addig nem folytatódik, amíg nem sikerül vízszintes állapotba billenteni a hajót. Ezt most acél kötelekkel próbálják elérni.

10:39: Helyszíni tudósítónk szerint ismét búvárok léptek a Hableány fedélzetére, hogy az esetlegesen a hajón élvő áldozatokat felkutassák.

10:30: A TEK-től származó információink szerint a Hableány szalonjában jelenleg is folyik a víz kiszivattyúzása. Ha ezzel végeztek, csak utána mennek a fedélzetre.

10:20: Helyszíni tudósítónk szerint beöltöznek speciális vegyvédelmi ruháikba a holttesteket kihozó szakemberek. Valószínűleg további áldozatokat találtak a roncsban, amelynek már csak a vége van a Dunában, a többi részét a víz felszíne felett tartja a Clark Ádám úszódaru.

10:11: A Hableányt a balesetig üzemeltető Panorama-Deck Kft. saját halottjának tekinti az áldozatul esett személyzetet. Közölték azt is, hajós tiszteletadás mellett helyezik örök nyugalomra egykori kollégáikat.

10:09: Végeztek a szivattyúzással is. Rövidesen akcióba lépnek a búvárok. Az áldozatok kutatásában koreai és magyar búvárok is részt vesznek.

09:57: Befejeződött az emelés második fázisa. Most ismét szivattyúzni fognak, majd búvárok mennek a roncs belsejébe. Még négy áldozatot keresnek.

A Hableány kiemelése - Magyar Hang - A Túlélő Magazin

A Hableány kiemelése

09:51: Korábban ki kellett menteni egy mentést végző szakembert a Dunából.

09:43: A búvároknak sikerült átfűzni a hajó tatja alatt az ötödik hevedert, amelynek két végét rögzítik a Clark Ádám úszódaruhoz. Folytatódik az emelés.

09:27: Csaknem 60 centimétert apadt a Duna Budapestnél szombat óta - közölte Szegi Attila, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivő-helyettese az M1 csatornán kedd délelőtt. A roncs mentésének megkezdésekor 476 centiméteres volt a vízállás. Kedd reggel 8 órakor 417 centimétert mértek.

09:05: Lapunk TEK-es forrásból úgy értesült, hogy újabb hevedert húznak a Hableány alá, ezt követően folytatódhat a kiemelés. Ha ez sikerül, a hajó kint lesz annyira, hogy a búvárok átvizsgálhassák a hajó szalonját, ahol vélhetően a legtöbben voltak a baleset pillanatában. A helyszínen van Pintér Sándor belügyminiszter is.

A mentést végző szakemberek kihúzzák kiemeléshez szükséges újabb hevedert. (Fotó: Magyar Hang/Katona Mariann)

08:55: Az M1 szerint az emelést egyelőre azért nem folytatják, mert a Hableány neki dőlt a mellette elhelyezkedő uszálynak. Szintén nehezíti az emelést, hogy a hajó jobb oldalán sérülést találtak.

08:39: Lapunk munkatársa úgy értesült, hogy egyelőre mégsem emelik tovabb a roncsot, mert a hajó hátulja megsérült. Most mérnökök vizsgálják a helyzetet. Várhatóan újabb hevedereket kell rögzíteni. A Margit hídon, a tűző napon álló újságíróknak a TEK munkatársai biztosítanak vizet, ha valaki szomjas.

08:20: A dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány bűnügyi helyszín - mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 csatorna kedd reggeli műsorában. Az elsődleges feladat az elhunytak kiemelése - mondta Georg Spöttle.
Götz Sándor hajómérnök elmondta, hogy szerinte mindkét vízi járművön kellett lennie hajókövető rendszernek, valamint olyan kommunikációs berendezésnek, amellyel egymással kapcsolatot tudtak tartani. A szállodahajón olyan archiváló rendszernek is kell lennie, amely a GPS-adatokat is rögzíti - tette hozzá. Szerinte ezeket az adatokat össze kell vetni a két hajó kommunikációjával, hogy többek között az is kiderüljön, miért tolatott vissza a Viking Sigyn a baleset után, majd miért ment el.

Budapest, 2019. június 11.

A mentést végző búvárok pihennek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésekor a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.

MTI/MTI Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

08:22: Valószínűleg rövidesen folytatódik a roncs emelése. A búvárok elhagyták a Hableányt. A hajón tartózkodó 33 főből még nyolcat keresnek. Hét ember élte túl a katasztrófát.

Fotó: Magyar Hang/Katona Mariann

08:18: Újabb holttestet hoztak ki a roncsból. A Hableány kiemelése óta négy áldozat került elő.

08:11: Egymás után két holltestet hoztak felszínre. A mentésben résztvevők minden alkalommal fejhajtással tisztelegnek.

Budapest, 2019. június 11.

A mentőalakulat tagjai tisztelegnek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsából kiemelt holttest mellett a Margit hídnál horgonyzó uszályon 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították.

MTI/Mohai Balázs

08:05: Jasenszky Nándor, a TEK Társadalmi Kapcsolatokért felelős osztályvezetője az M1-nek megerősítette, hogy eddig egy áldozatot találtak. A mostani munkálatokról elmondta: először búvárok derítik fel az egyes szinteket, áldozatok után kutatva. Ha az egyes szintekről kiemelték a halottakat, akkor emelik tovább a roncsot.

07:44: Egy holttestet kiemeltek a mentőhajóra. Valószínűleg a hajó kapitányát találták meg.

07:37: A TEK munkatársai jelzik a hídon tartózkodó újságíróknak, hogy a kegyeleti szempontokat figyelemben tartva közvetítsenek, ami arra utal, hogy további áldozatokra bukkantak a felszín közelébe emelt hajótestben.

A Hableány kiemelése - Magyar Hang - A Túlélő Magazin

A Hableány kiemelése

Az M1 szerint kiszivattyúzták a felszínre került kapitányi hídból a vizet, ám búvár egyelőre nem hatolt be a roncsba. Eképzelhető, hogy azért, mert holttestre bukkantak, de erről egyelőre nincs pontosabb információ.

Budapest, 2019. június 11.

A Clark Ádám úszódaru a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelése előtt a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenhárom áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították.

MTI/Mónus Márton

07:15: A hajót sikerült elemelni a folyó fenekéről és a kapitányi híd negyed nyolc körül teteje a felszínt. A következő lépés, hogy egy speciális búvár bemászik a hajóroncsba és felderíti a helyzetet. A tervek szerint először a holttesteket emelik ki a Hableányból.

Kedden reggel 5 órakor kezdik meg a Hableány kiemelését | Magyar Hang

Kedden hajnali 5 órakor kezdik meg a Margit hídnál elsüllyedt Hableány sétálóhajó kiemelését, a művelet akár 6 órát át is eltarthat - jelentette be Jasenszky Nándor, a TEK Társadalmi Kapcsolatokért felelős osztályvezetője az M1 tévécsatornán. Jasenszky Nándor még egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta: a négy emelőheveder a hajó alatt van, az ellenőrzésük megtörtént, a megfelelő pontokon helyezkednek el, és feladták az uszályokra.

Jasenszky Nándor, a TEK Társadalmi Kapcsolatokért felelős osztályvezetője az M1 tévécsatornán hétfőn este arról tájékoztatott, hogy kedd hajnalban kezdik meg a hajó kiemelését.

A szerencsétlenségnek 28 áldozata van, a Hableány kiemeléséig húsz holttest került elő. Koreai sajtóhírek szerint eddig négy áldozat hamvait szállították haza.