Kijárási tilalommal spórolhat a közvilágításon Komló

Kijárási tilalommal spórolhat a közvilágításon Komló

A komlói városháza (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fűtést és a világítást érintően is legalább 25 százalékos energiamegtakarítást kell elérni az önkormányzat intézményeiben - ez az egyik eleme az energiaválság miatt életbe lépő intézkedéscsomagnak, amelyről a héten döntött a komlói képviselő-testület.
A döntés kapcsán a Bama.hu Polics Józsefet, Komló polgármesterét idézi: segítség nélkül a város nem tudja kezelni az energiaválságból adódó költségeket, kormányzati támogatásra pedig akkor számíthatnak, ha helyben megteszik a megtakarítás eléréséhez szükséges lépéseket.

A fűtésre irányuló korlátozások már életbe léptek - az óvodában, nyitva tartási időben 20 fokot biztosítanak, egyéb időszakban 16 fokra állították a hőszabályzót. A a város nem csak takarékoskodik, hanem korszerűsít is, hiszen az önkormányzat intézményeiben az elavult izzókat több helyen LED-égőket cserélték.

A helyi színház jövő hétfőtől április 30-ig bezár, a Közösségek Háza azonban továbbra is üzemel, a szükséges energiatakarékossági intézkedésekkel. Ugyanilyen feltételekkel a városi sportközpont is nyitva tart, biztosítja az iskolák úszás oktatását és az NB I-es kézilabda csapat működését. A karácsonyi díszkivilágítás várhatóan elmarad.

Elképzelhető, hogy a takarékosság jegyében Komlón 22 és hajnali 4 óra között szünetelne a közvilágítás: Polics József javaslata szerint ez kijárási tilalommal kellene, hogy párosuljon, amire a Covid idején is volt már példa, ezúttal azonban a közbiztonság érdekében.

Csökkentené rezsiköltségeit Veszprém is: Porga Gyula polgármester - aki szerint a brüsszeli szankciók miatt kell takarékoskodni - a Facebookon jelentette be, hogy egy közbeszerzés keretében több mint 7700 lámpatestet cserélnek korszerűbb izzókra.

Rövidítenék a város kulturális intézményeinek nyitva tartását, és hőkorlátozást vezetnek be a városházán - sőt, csökkentenék az ügyfélszolgálati irodák számát is. Az óvodák, bölcsődék és szociális intézmények megszokott hűtése azonban nem változik- ígéri Porga.