Kilakoltatják a hős egészségügyi dolgozókat?

Kilakoltatják a hős egészségügyi dolgozókat?

Őrsi Gergely

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hozzávetőlegesen 30 család lakhatása kerülhet veszélybe, ha az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területén élő összes bérlőt felszólítják lakásának elhagyására – nyilatkozta a Magyar Hangnak Szepesházi Péter ügyvéd. A devizahiteles ügyekben az Európai Unió Bíróságánál több esetben is iránymutatást kérő egykori bírót azt követően kérdeztük, hogy az Alfahíren megjelent cikkből kiderült, az OPNI területén lévő szolgálati lakásokból a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) elkezdené a kilakoltatásokat. 

– Vagyis miközben Orbán Viktor hősökként emlegeti az egészségügyi dolgozókat, az állami vagyont kezelő MNV több egykori egészségügyi dolgozót, illetve jelenlegi is az egészségügyben dolgozót 30 napon belül az utcára akarja rakni – hangsúlyozta az ügyvéd, aki négy veszélybe került családot képvisel a már elindult perekben. 

Szepesházi Péter elmondta, igen különböző az egykori OPNI épületeiben élők helyzete, ugyanis a velük kötött szerződések szövegezése igen szerteágazó. Van, aki egészségügyi dolgozóként a munkaviszonyhoz kapta a szolgálati lakást. Ezekben az esetekben az MNV arra hivatkozik, hogy megszűnt az OPNI-val fennálló munkaviszony. Arról persze nem esik szó, hogy a dolgozó nem jószántából hagyta el az intézetet, hanem azért, mert azóta megszűnt az intézet. De akad olyan is, aki az egykor az egészségügyben dolgozó leszármazója vagy házas-, illetve élettársa. Ügyfelei egyike egy 88 éves egyedül élő idős hölgy, akinek férje szintén az OPNI-ban dolgozott, és most őt is a kilakoltatás réme fenyegeti. 

 – Sőt, olyan esettel is találkoztam, ahol határozatlan idejű szerződés született – tette hozzá az ügyvéd. –Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az egykor kötött szerződések nem igazán felelnek meg a mostani jogi környezetnek, ezért a bennük foglaltak értelmezéséről viták folynak. Az is elképzelhető, hogy a szigorúan vett jogi szempontok alapján utcára rakhatja az MNV például azt a mai napig az egészségügyben dolgozó ügyfelemet, akit Orbán Viktor szavaival élve hősként kellene tisztelni, és most attól kell tartania, hogy egy hónapon belül lakás nélkül marad. Ha csak az egyes szerződések szövegét és nem a helyes értelmezését nézzük, igaza lehet az MNV-nek, de erkölcsileg mindenképpen megkérdőjelezhető a szervezet hozzáállása. A jelenlegi koronavírus miatti veszélyhelyzetben különösen – magyarázta az ügyvéd.

Kérdésünkre Szepesházi Péter elmondta, miután az elindult perekben az MNV a lakhatás jogosságát vitatja, amennyiben a bíróság elutasítja a keresetet, akkor cserelakásról, kártalanításról vagy más ellentételezésről szóló tárgyalások kezdődhetnek, amennyiben az MNV továbbra is ragaszkodik a lakás átadásához, illetve elhagyásához.

Miután az Alfahír cikke szerint „a kormány döntött a nívós műemlék komplexum felújításáról, ugyanakkor a tervek nem az egészségügyi intézmény újranyitásáról szólnak, a kormány inkább egy elit bentlakásos iskolát képzelt a helyére,” nem valószínű, hogy egykönnyen lemondanának a terület teljes kiürítéséről.

Az ügyben mostanáig a több tucat család közül csak néhány ellen indított pert az MNV, jellemzően azokban az ügyekben, ahol gyors sikerre számíthatnak. De azok sem lehetnek teljesen nyugodtak, akiket még nem szólítottak fel a lakás átadására, vagy ha igen, akkor még nem indult per ellenük. 

Azonban már csak azért sem teljesen reménytelen az érintettek helyzete, mert az önkormányzat is igyekszik segíteni nekik. Őrsi Gergely  2. kerületi polgármester a Magyar Hangnak elmondta, már azelőtt elkezdték az egyeztetést az érintettekkel, hogy kiderült, a területen iskolát létesítenek. Egyelőre – a téli időszakban, illetve amíg a jogi procedúrának nincs vége – nem kell tartani a kilakoltatástól.

– Én azt az ígéretet tettem az érintetteknek, hogy minden fórumon, a Vagyonkezelőnél, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, valamint a Magyar Államnál is fel fogok lépni, hogy megoldjuk ezt a helyzetet. Reményeim szerint már az év első hónapjaiban beszámolhatok az eredményekről – mondta Őrsi Gergely. A polgármester elképzelése szerint az érintett lakásokat valamilyen megoldással átvenné az önkormányzat, és amennyiben sikerrel járnak, azaz a kormányzat nyitott erre, akkor a bérlők továbbra is maradhatnak lakásukban.