Kilép a Momentumból az újpesti polgármester

Kilép a Momentumból az újpesti polgármester

Déri Tibor (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy döntöttem, a mai nappal bejelentem kilépésemet a Momentum Mozgalomból – tudatta Déri Tibor, Újpest polgármestere szerdán a Facebook-oldalán.

„Újpest számára a legfontosabb most a nyugalom, a kiszámíthatóság, a béke, a stabilitás és az előttünk álló gazdasági válság sikeres leküzdése. Politikusi munkámat helyben, párton kívüli polgármesterként folytatom, ám Újpest jelene és jövője, a városrész fejlődése továbbra is szívügyem, ezért nem hagyom magára fővárosi képviselőként sem a kerületet. A további hatékony érdekérvényesítést biztosítandó, a Fővárosi Közgyűlésben csatlakozom a legnagyobb demokratikus közösség, a Demokratikus Koalíció frakciójához. Nem lépek be a DK-ba, de a képviselőcsoportjuk munkáját minden erőmmel, minden újpesti és fővárosi érdekében segíteni fogom. Ebben természetesen legerősebb szövetségeseim dr. Trippon Norbert és Bedő Kata újpesti alpolgármesterek” – tette hozzá.

Szeptember 8-án egy Újpesti Ellenzéki Pártok nevében megfogalmazott közlemény, amelyben a Párbeszéd, az MSZP, az LMP, a Jobbik és a DK képviselői közölték, tudomásul veszik és elfogadják „Déri Tibor polgármester 2022. szeptember 5-én, az újpesti frakcióülésen tett bejelentését és döntését, amely szerint háromgyerekes édesapaként családi okok miatt nem indul polgármesterjelöltként” 2024-ben. Azt is írták, hogy Trippon Norbert alpolgármestert alkalmasnak tartják arra, hogy az ellenzék közös polgármester-jelöltje legyen majd. Ezt követően még aznap közölte a Momentum, hogy felfüggeszti Déri párttagságát. Azt írták, hogy „egy, az elmúlt időszakban kialakult bizalmi válság miatt a Momentum vezetése napokkal ezelőtt vizsgálatot kezdeményezett a kialakult helyzet tisztázására. Ennek a vizsgálatnak az eredményét Déri Tibor nem megvárva szeptember 5-én arról tájékoztatta az újpesti frakciószövetséget, hogy nem indul 2024-ben a polgármesteri pozícióért. Tette mindezt a Momentum vezetésének jóváhagyása nélkül, tovább mélyítve a felek között fennálló bizalmatlanságot. Ebből kifolyólag hozta meg a Momentum elnöksége a felfüggesztésről szóló döntését.”

Déri Tibor most azt írta, hogy hosszú hetek gondolkodása és tépelődése előzte meg a ma meghozott döntését a kilépésről. „Bevallom, pártom reakciója az elmúlt hetek történéseit figyelembe véve nem esett jól, de a Momentum Mozgalom egyik legrégebbi tagjaként úgy éreztem, a Momentumnak és nekem, közösen adnunk kell esélyt a további munkára. Sajnos az elmúlt hetek során világossá vált számomra, hogy valami végérvényesen megváltozott ebben a helyi politikai közösségben” – tette hozzá. Azt üzente még, hogy a demokratikus, köztársaságpárti ellenzék továbbra is mindenben számíthat a segítségére.

A DK nevében Szaniszló Sándor fővárosi frakcióvezető üdvözölte Déri döntését. Mint írta, csatlakozásával a DK frakciójában ülő polgármesterek által irányított kerületekben mintegy 600 ezer budapesti életét tudják segíteni. 2019-ben a DK fővárosi frakciója 4 fővel indult, mára már 7-en képviselik a budapestieket „a legnagyobb ellenzéki párt” fővárosi frakciójában. Hozzátette, frakciójuk a korábbi működésnek megfelelően a polgármesterek folyamatos konzultációjával alakítja közös politikáját, ugyanakkor kellő megértést és szabadságot biztosítva az eltérő helyzetű kerületek vezetésének. „Most már Déri polgármester úrral közösen azért fogunk tenni, hogy Budapest, a szabadságát féltve őrző főváros a mainál is jobban tudjon vigyázni hétköznapi életünk nyugalmára, kiszámíthatóságára és biztonságára” –írta Szaniszló Sándor, aki egyébként 2019-ben még MSZP-színekben lett polgármester.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.