Kilépők miatt elolvadt Mirkóczki Ádám polgármester közgyűlési többsége Egerben

Kilépők miatt elolvadt Mirkóczki Ádám polgármester közgyűlési többsége Egerben

Keresztes Zoltán (Momentum) és Komlósi Csaba volt LMP-s képviselő Forrás: eger.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilépett két képviselő az egri közgyűlés többségét adó „Egységben a városért”-frakcióból. A volt LMP-s Komlósi Csaba és a momentumos Keresztes Zoltán a közleményük alapján nem találták a közös hangot Mirkóczki Ádám – volt jobbikos – polgármesterrel, vezetési stílusa és az ennek következtében hozott döntései miatt fordítottak hátat a frakciónak. Távozásuk azt jelenti, hogy matematikailag elolvadt Mirkóczki Ádám polgármester közgyűlési többsége, ugyanis az Egységben a Városért frakciónak – a városvezetővel együtt – nyolc szavazata van. Így ellenzéki képviselő voksára is szükség lesz a többséghez. Időközben reagált a frakció: a távozók döntése előtt értetlenül állnak.

A két távozó képviselő beszámolója alapján a viták régóta feszítik a frakciót, amely aligha független attól, hogy különböző értékrenddel és pártokból érkeztek annak tagjai. Az önkormányzati tanácsnoki megbízatást is viselő Komlósi – aki korábban frakcióvezető is volt – arról beszélt, hogy messze nem teljesültek az elvárásai. Mint fogalmazott, gyorsan kiderült, hogy az új polgármesternek teljesen más elképzelései vannak a város vezetéséről.

Mint mondta, nem akar elfogadni semmiféle belső kontrollt, nem kíváncsi a sajátjától eltérő szempontokra. Felidézte, hogy az első komolyabb feszültség a 2020-as költségvetéssel kapcsolatos egyeztetések elmaradása miatt keletkezett. Mint mondta, később kisebb-nagyobb horderejű ügyekben egyeztetés nélkül hozott döntéseket, amelyek a rendkívüli jogrend idején tovább szaporodtak. Ilyen volt az alpolgármesterek cseréje – Mirkóczki Zitát Farkas Attila váltotta –, ekkor nevezett ki új cégvezetőket, és a rendkívüli jogrend utolsó napján módosította a szervezeti és működési szabályzatot is.

Szerinte a polgármester éppen olyan vezérközpontú rendszert épít ki, mint amilyet a Fidesz tart fent országosan – mondta Komlósi Csaba, aki szavai szerint a jövőben is demokratikusan és átlátható módon működő városi önkormányzatért és Egerért fog dolgozni.

A momentumos Keresztes Zoltán nehéz és súlyos döntésnek nevezte a kilépést, ennek okaként lényegében ugyanazokat a pontokat jelölte meg, mint a távozó képviselőtársa. Felemlegette továbbá, hogy a saját körzetét érintő döntésről nem egyeztettek vele. Kifogásolta, hogy a polgármester utasítására megszüntették az előző, fideszes városvezetés gyanús ügyeit vizsgáló bizottságot is. Keresztes Zoltán konstruktív ellenzéki szerepet vállalva a jövőben arra törekszik, hogy segítsen a város polgármesterének döntései mögé látni. A momentumos képviselő jelezte, hogy a kilépése ellenére elnökségi tagja marad a frakció mögötti szervezetnek, az Egységben a Városért Egyesületnek (ahogy egyébként Komlósi Csaba is).

Érdeklődésünkre a polgármesteri hivatal az Egységben a Városért frakció közleményét továbbította. Eszerint értetlenül állnak a két kilépő képviselő döntése előtt. Mint írták, a képviselők kritikáit a nyár folyamán átbeszélték, és egy éppen Komlósi Csaba által megszövegezett frakciószabályzattal rendezte a képviselőcsoport. „Augusztus óta minden közgyűlési döntésünk a frakció előzetesen megvitatott és elfogadott álláspontját tükrözte, ennek ellenére a két képviselő több alkalommal a frakciótöbbség döntésével ellentétesen szavazott a közgyűléseken” – írták, hozzátéve, hogy a Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán által elmondott vádak nem igazak és teljesen alaptalanok. Egyébként úgy értékeltek, hogy az Egységben a Városért Egyesületet szavazataikkal támogató egri választók joggal érezhetik becsapva magukat, hiszen a két képviselő ezen lépésével veszélybe sodorta az eddigi közösen elért eredményeinket és a frakció jövőbeni terveit.

Érdekesség, hogy a közgyűlés tegnapi ülésén egyetértésben szavazott a frakció. Ennek következménye, hogy a nagy viták és a szakmai bírálóbizottság döntése ellenében Szőcs Arturt választották meg a Gárdonyi Géza Színház igazgatójának. Mint arról beszámoltunk, a fideszes ellenzék ugyanis – a szakmai bizottság döntése mellett érvelve – Blaskó Balázs jelenlegi direktort támogatta.