Kilőtt vaddisznók: a DK újpesti alpolgármestere módosítaná a vadászati törvényt

Kilőtt vaddisznók: a DK újpesti alpolgármestere módosítaná a vadászati törvényt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben már nyomoz a rendőrség a János kórháznál feltehetően engedély nélkül kilőtt vaddisznók ügyében, Trippon Norbert, a Demokratikus Koalíció újpesti alpolgármestere Facebook-posztban reagált az esetre. Mint írja: „A probléma Budapest egészén, így Újpesten is egyre gyakrabban kerül elő, hiszen számos esetben tévednek lakott területre vadon élő állatok. (...) Egyértelműen törvényalkotásra van szükség annak érdekében, hogy a településre betévedt vagy a településen fellelt, sérült állat megmenthető legyen. Korábbi újpesti tapasztalatok alapján már előkészítettük a „vadászati törvény” módosításának javaslatát, de a mai eset megmutatta, hogy ebben a parlamenti jogalkotás nem tűr késedelmet!”

A politikus egyébként „gyomorforgató mészárlásnak” nevezte azt, ahogyan egy budai kerületben agyonlőtték az anyakocát és kicsinyeit, és ugyanezen a véleményen van az Àllat- ès Termèszetvèdelmi Őrszolgálat Újpest.  

Szerinte világosan, törvényben kellene kimondania az államnak, hogy a belterületre tévedt vadat elsősorban befogni kell és nem lemészárolni. 

Majd felteszi a kérdést: „Mi lenne, ha a törvény kifejezetten lehetőséget adna a települési állatvédelmi őrszolgálatoknak, hogy akár szakszerű befogással, akár elszállítással, akár állatorvos bevonásával megpróbálják megmenteni a belterületre tévedt egészséges vagy sérült vadat!? És mi lenne, ha mostantól az lenne bűncselekmény, ha valaki ész nélkül, közterületen mészárol például ártatlan kicsinyeket!?”

– Ebben az ügyben pedig azonnali és pártatlan kivizsgálást követelünk! – írja. 

Mint megírtuk, büntetőeljárás keretében vizsgálja a budapesti Szent János kórháznál kilőtt vaddisznók ügyét a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).A napokban jelentek meg hírek arról, hogy a XII. kerületi Szent János kórháznál vaddisznókat láttak. Szerdán többen fotót, videót tettek közzé a közösségi médiában, amelyek szerint nappal, az állampolgárok szeme láttára, a vaddisznókat és malacaikat a kórház közelében lévő villamosmegállónál kilőtték.

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Hegyvidéki Önkormányzat is, miután az állatok kilövéséről az önkormányzatot előzetesen nem értesítették, és szerintük a fegyverhasználat veszélyeztette a környéken tartózkodó, illetve közlekedő személyek, közöttük gyermekek életét és testi épségét, valamint a vagyonbiztonságot is.